"Ходовете трябва да бъдат напред. Назад видяхме, че България има повече от 6 месеца загубено време. Можем да говорим за 1 година загубено време. Това загубено време трябва да не бъде удължавано. Може би това управление трябва да намери нова формула в следващ парламент."

Това заяви пред БНР Александър Иванов, депутат от ГЕРБ-СДС, заместник-председател на Комисията по икономическа политика и иновации, член на Комисията по бюджет и финанси.

ГЕРБ-СДС е за предсрочни избори, каза Иванов.

Той изрази надежда, ако се стигне до нов служебен кабинет, "президентът да си е взел поуки от предходните му назначения", "да е по-далновиден в преценката си за хората".

ПП беше силно подкрепяна от целия елит в президентската институция, отбеляза депутатът.

"Това е трети бюджет на министър на финансите Асен Василев. Има инфлационен натиск от Европа, но ние си го развиваме по български начин, продължаващ промяната начин", коментира Александър Иванов в предаването "Преди всички".

"България става консуматор. Изнасяме единствено скъпи оръжия и скъп ток", посочи той.

"Заложеният ръст на пенсиите притеснява много макроикономисти и финансисти – че ще наруши баланса тези пенсии да бъдат изплащани. ПП не заявяват открито, че ще вдигат данъците. Ефектът за следващата година ще е минус 3,5 милиарда. Те или ще вдигнат данъците прекомерно, или ще се теглят заеми, или ще се изплащат със средства от европейските фондове", подчерта Иванов, според когото трябва да се търси устойчиво решение за пенсиите.

"Дългът расте, ще се теглят повече заеми. Бъдещите поколения ще бъдат все по-задължени", изтъкна още той.

Правителството предлага компенсация за горивата, която е обидна, смята Иванов. По думите му това няма да помогне нито на гражданите, нито на бизнеса.

В България се внася по-евтиния сорт "Урал", с цена за май 78 долара за барел, а на бензиностанциите се зарежда на цени, близки до тези на сорта "Брент", поясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

"Да видим къде се губят по 10 милиона на ден, разлика в цените на горивата. Трябва управляващите да не се крият зад тези 25 стотинки компенсацияда кажат 1 лев разлика къде отива. Министърът на финансите за руския газ е "против", но за руския петрол е "за".