"Разделението в народа започна през 2020 г. Тази омраза, която беше насадена, доведе до това тежко състояние, в което се намира страната. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

"На Кирил Петков и Асен Василев беше дадено доверието на президента, доверието на някаква част от народа, на машините. Всичко, което има беше дадено, беше аванс на доверие и се оказа, че те не го оправдават", смята депутатът от ГЕРБ.

ГЕРБ и "Възраждане" са две коренно различни партии, категоричен е той.

"ГЕРБ е народна партия - тя има много широка база, широка платформа и група избиратели с много широк кръг интереси. Докато "Възраждане" очевидно представляват или искат да представляват някаква радикализирана част от политическия спектър", смята Чолаков.

В този смисъл, ГЕРБ е центристки фактор, тя е балансиращият елемент на политическата система в момента и трябва да пази държавата.

Възможни ли са разговори за коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"? Ето как отговори Чолаков на този въпрос:

"Докато Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков са в тази формация, всякакви разговори са абсолютно невъзможни. За мен Кирил Петков е бивш премиер и Бойко Рашков е бивш вътрешен министър".

Той допълни, че партия ГЕРБ и техните избиратели очакват извинение за нанесените обиди от мнозинството.

Чолаков коментира и въпроса за ветото над Северна Македония за преговори за членство в ЕС.

"Доколкото разбирам, два пъти парламентът е гласувал позиция по този въпрос. Мисля че януари имаше КСНС при президента. Този въпрос е решен, мнението на обществото е еднозначно ясно. Изпълнителната власт има всички прерогативи да вземе решения. Няма нужда този въпрос да се носи в КСНС. Кирил Петков трябва да си носи отговорност".

В българската история всеки държавник, който се е захванал с македонската тема, е станал курбан, заяви Чолаков, давайки примери.

"Чашата е на масата на Кирил Петков и ако го е страх, той трябва да го каже. Той ще влезе в историята или като герой, или като национален предател. Отговорността е пред него. Решението трябва да бъде взето от изпълнителната власт".