Христиан Митев е депутат от НФСБ втори мандат. Той е зам.-председател на комисията по правни въпроси в 44-ото Народно събрание. Ето как коментира той пред "Флагман" днешната историческа реч на премиера Бойко Борисов:


Христиан Митев

-Г-н Митев, бихте ли ни разяснили какво следва оттук нататък след днешния анонс на премиера Бойко Борисов за свикване на извънредно заседание на НС с една точка - провеждане на Велико народно събрание?
- Правомощието за свикване на извънредно заседание е в председателя на Народното събрание. Такива правомощия има и президентът, съответно и група народни представители. Очаквам групата на ГЕРБ на основание на чл.160 да внесе проект за решение за свикване на Велико народно събрание. Конституционният изискуем минимум са 2/3 или 160 депутати. Дали тази подкрепа ще бъде получена – не бих се наел да прогнозирам.

- Министър-председателят обяви, че ще подаде оставка в деня, в който се вземе решение за свикване на ВНС. Какво ще се случи с 44-ото Народно събрание и настоящия кабинет?
- Ще се завърти парламентарната рулетка. Ще се даде възможност на първата по големина група – тази на ГЕРБ да предложи нов състав на Министерски съвет, който да замени подалия оставка. Хипотетично може да е същият, но с нов министър-председател.

Извънредно! Борисов обяви исторически важните решения, които е взел ВИДЕО

-Ако ГЕРБ не може да излъчи правителство, какво се случва?
- Президентът ще връчи мандат на втората по големина сила – групата на БСП. Ако и те не излъчат състав на Министерски съвет, който да бъде приет, тогава президентът връча на трета, избрана от него политическа сила. Ако и в този случай не се състави МС, ще вървим към служебно правителство.

- Мислите ли, че имаме шанс да съставим следващо правителство, излъчено от ГЕРБ, но без министър-председател Бойко Борисов?
- Това е абсолютно реалистичен вариант и ако си спомняте той бе подсказван от министър-председателя по-рано.

- Докога ще управлява следващият Министерски съвет, ако такъв бъде избран след очакваната оставка на Бойко Борисов?
- До момента, в който следващото обикновено Народно събрание избере новото правителство. Великото народно събрание няма тези правомощия да избира състав на Министерски съвет.

То се свиква с точно определена задача. В този случай това е приемането на нова Конституция, след приемането на която веднага се разпуска, освен ако няма извънредна ситуация. Настоящият състав на 44-ото Народно събрание пък ще функционира до свикването на ВНС.

- Тогава при каква ситуация ще има служебен кабинет?
- Служебен кабинет може да имаме само и единствено, ако бъдат върнати мандатите от първата, втората и някоя от третите политически сили, на които президента ще връчи.

Тогава ще бъдем съответно в политическа криза и ще използва този инструмент – служебно правителство така, че страната ни да не бъде без Министерски съвет. Изказвам личното си мнение, че няма да е желателно да имаме служебен кабинет, тъй като практически ще бъде управление на президентска република, при което президентът назначава правителство и ще управлява в неизвестен срок.

Бойко чу младите, Мравояда, Мая и компания са на земята!

- Кога да очакваме да се проведе извънредното заседание на парламента за свикване на ВНС?
- Следващата седмица е абсолютно реалистичен срок след това, което чухме от министър-председателя. Разбрахме, че ГЕРБ са готови с проекта за нова Конституция, което означава, че са готови и с проект за решение за свикване на ВНС.

- Днес се очаква да има стъписване и сред протестиращите, и сред основните политически сили. Според вас Бойко Борисов направи ли изпреварващ ход?
- Определено бе изпреварващ ход. Иззе се инициативата и на президент, и на протестиращи, и на политически сили, които се присламчват към протеста. От тази ситуация ГЕРБ може само да спечели. Отива на избори сега и предлага това, което искаха протестиращите. Голяма част от хората, които са на улицата говорят за нова Конституция, за рестарт на системата, сега получават тази възможност.

- Има ли ваши предложения в анонсирания проект за нова Конституция?
- Да, има. Намаляването на броя на народните представители го поддържаме от самото начало, на мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС – също. Това е добро предложение, което е наше и следва да получи подкрепа. Правото на конституционна жалба на гражданите е още от учредяването на партията и може да го видите в нашата програма. Имаме и допълнителни предложения за промени, които считаме, че ще усъвършенстват основния закон и подкрепят правата на българските граждани.

- Ще се запази ли коалицията на НФСБ с ВМРО?
- Нямам индикации за разваляне на коалицията, напротив. Смятам, че ще се запази и тази коалиция ще се яви на изборите за ВНС

- Вашата лична прогноза като юрист и човек, който вече повече от 10 години е в политиката – и местна, и национална? Мислите ли, че третият кабинет на Бойко Борисов ще издържи на протестите, на хората по площадите?ю
- Да, мисля, че това е напълно възможно. Новият кабинет предполага нов премиер, нов състав и съответно – най-вероятно и нови министри.

Към момента тече заседание на актива на НФСБ, очаквайте основните предложения за промяна в Конституцията след малко