Предложението на ГЕРБ спешно да се измени акцизът за т.нар бездимни цигари и така те да бъдат приравнени на конвенционалните стана повод за размяна на обвинения в лобизъм на най-различни нива – вътре в „Обединени патриоти”, в рамките на управляващата коалиция, между парламентарните групи в Народното събрание и даже между експерти в студиото на „Тази сутрин” по bTV.
 

В най-общ план, единият лагер защитава позицията, че иновативните тютюневи изделия са по-малко вредни за здравето и сега действията срещу тях са единствено и само в защита на местните производители на традиционни цигари. Другата страна в спора е на мнение, че няма достатъчно доказателства, че бездимните цигари вредят по-малко и в момента просто производителите им се борят да запазят високата си печалба за сметка на държавния бюджет.
 
Именно на това мнение е Александър Иванов от ГЕРБ. Той посочи, че бюджетът тази година е по-социален и с по-голям акцент върху образованието и сигурността, като 15-те милиона лева, които биха дошли от корекцията на акциза ще бъдат полезни именно в тази посока.
 
Той подчерта, че не става дума за повишение, а „да изравним цената на едни тютюневи изделия към цената на другите”. Бившият му съпартиец и настоящ кадър на ВМРО Александър Сабанов обаче директно заклейми законопроекта като лобистки.
 
Според него ако има и малък шанс бездимните цигари да се докажат като по-малко вредни, трябва да им се даде път. Той отбеляза и че не е работа на депутатите да мислят как да пълнят бюджета при положение, че и Министерството на финансите има законодателна инициатива.
 
Борис Ячев от НФСБ обаче беше категоричен: „Приходите в бюджета трябва да са приоритет за всеки представител на управляващото мнозинство. Управлението не е само да имаш министри и вицепремиери”. По думите му няма нито едно категорично доказателство, че нагреваемите продукти са по-безвредни от останалите видове цигари.
 
Той подчерта, че с колегите си от тази част на „Обединени патриоти” са подписали „без никакви пазарлъци и извиване на ръце”.
 
Проф. Румен Гечев от БСП запита защо толкова много се бърза да се променят акцизите при положение, че ЕС в момента прави проучване, на база на което ще променя директиви. Освен това, според него, промяната на закон от преди 8 месеца заради грешни разчети показва лоша работа на парламента.
 
Кръстина Таскова от „Воля” също запита защо се променя фискалната политика в средата на годината. Нейната партия иска законът все пак да влезе в комисия, за да бъдат всички видове тютюневи изделия „адекватно регулирани”.
 
Спорът за бездимните цигари продължи с пълна сила и в студиото на „Тази сутрин”, където мнения сблъскаха д-р Гергана Гешанова от "Живот без тютюнев дим" и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
 
Хасърджиев, който призна, че от няколко месеца ползва именно спорните продукти, посочи, че неговият личен опит се доказва в световен мащаб: „Текат клинични проучвания, които доказват, че в аерозола вредните вещества са с над 95-97% по-малко, отколкото в традиционните цигари”.
 
Според Гешанова обаче коментарите в добра светлина за IQOS продуктите идват предимно от тютюневата индустрия и все пак се отделят всички химикали, които ги има и в горящия фас.
 
„По цял свят се върви към това тютюневият продукт да се третира като тютюнев продукт – с всички регулации, които следват от това”, категорична беше тя.