Народното събрание ще разгледа окончателно на второ четене Закона за храните. За първи път се регламентира онлайн търговията при хранителните продукти. 

Завишаване на санкциите за производителите при установени нарушения, предвижда още законопроектът. До 6 000 лв. глоба или имуществена санкция ще плати този, който не пусне контролен орган на територията на обекта при проверка.

Глоба ще има и за този, който не предостави на контролните органи необходимите документи и данни или възпрепятства изпълнението на служебните им задължения.

При неспазване на хигиенните изисквания в обекти на производители, преработватели и търговци на храни санкцията е до 4 000 лв.

Определени са условията и реда за извършване на дейности по хранително банкиране и дарение на продукти.

Въвеждат се процедурите, които отбелязват храните при дарение и самия процес, регламентират се условията, при които може да се дарява един продукт. Законът регулира целия производствен процес.

Създава се Национален съвет като постоянен консултативен орган, който ще координира държавната политика в сектор „Храни“, като в него ще са включени представители на всички заинтересовани страни.

Първото четене на законопроекта беше през октомври 2017 година.

Депутатите ще разгледат на второ четене и промените в Закона за закрила и развитие на културата.