Извънредна точка в дневния ред включиха народните представители. Избират подуправител на НЗОК, който ще помага на  управителя. С големи шансове е постът да заеме излъчения от ГЕРБ проф. Момчил Мавров.

Възраждане се противопоставя подуправителят да се избира от депутатите, за да се избегне политическата обвързаност.  

Народното събрание ще продължи с второто четене на промените в закона за местното самоуправление и местна администрация, които предвиждат нови условия за работа на общинските съвети. 

Измененията в закона за местното самоуправление са внесени от ПП-ДБ и включват пряко излъчване на заседанията на общинските съвети и на неговите комисии, публичен регистър на питанията на общинските съветници към кмета и неговите отговори и решенията на общинските съвети да се приемат с поименно гласуване.

В програмата на Народното събрание е предвидено и второто четене на промените в закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища, с които се регламентират размера на различни такси, в зависимост от категорията, вида и размера на кораба, предоставяните услуги на кораби извън установеното работно време в пристанището или опасността, която представляват отпадъците.

От 11 ч., по изключение, ще се проведе и редовният парламентарен контрол.

Ще участват седем министри. Военният министър Тодор Тагарев ще отговаря на въпрос на БСП относно възможен конфликт на интереси при реализацията на Рамково споразумение между министерството на отбраната и обединението „Български безпилотни летателни системи“. За задълженията на министерството на туризма във връзка с настаняването на украински граждани ще информира ресорният министър Зарица Динкова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук