Попълнете търсена ключова дума или фраза

Депутатите решиха как ще гласуват хората под карантина!

https://blitz.bg/politika/deputatite-reshikha-kak-shche-glasuvat-khorata-pod-karantina_news794992.html Blitz.bg

„За“ промените се обявиха 128 депутати, 45 бяха „против“, а деветима се въздържаха

София, България 22 Ян. 2021, 11:07 450 прочита 3 коментара

Хората, поставени под карантина към датата на парламентарния вот - 4 април, ще гласуват в подвижни урни или в отделни секции, извън посочените в Изборния кодекс. Това решиха депутатите като приеха на първо четене допълнение на Закона за извънредното положение, внесено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„За“ промените се обявиха 128 депутати, 45 бяха „против“, а деветима се въздържаха.

Целта на промените е ЦИК да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от правото му на вот и да позволи избирателите да гласуват в условията на епидемичната обстановка.


С разпоредбата в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., се възлага на Централната избирателна комисия да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от избирателно право и да позволи избирателите да упражнят правото си на глас в условията на епидемичната обстановка, включително избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов отбеляза, че се предлага Централната избирателна комисия да приеме правилата след проведени консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет към Комисията, като публично обяви резултатите от провеждането им. Предлага се приетите правила да може се обжалват пред Върховния административен съд по реда на чл. 58 от Изборния кодекс.

Филип Попов от БСП посочи, че управляващите прехвърлят цялата отговорност от Министерски съвет на Централната избирателна комисия. Левите са съгласни, че трябва да се намери начин карантинираните да могат да гласуват, но цялата отговорност е за ЦИК, критикува народният представител.

Станислав Станилов от "Атака" е притеснен, че датата 4 април, определена от президента Румен Радев е неподходяща, защото няма да има възможност за проветряване на помещенията и след вота ще има пак на зараза. Отговорността за това ще е на държавния глава, по думите му. С този закон вие не правите нищо, обвини и Крум Зарков.

Хамид Хамид от ДПС поиска в дух на диалог да се прецизират текстовете. Също така депутатите трябвало да де съобразят със становището на ЦИК.

Предложението предвижда гласуването на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, се предлага да става чрез подвижна избирателна кутия или в отделни избирателни секции. Условията и редът за гласуването на тези избиратели трябва да са предвидени в правилата, приети от Централната избирателна комисия, за да се отговори на епидемичната обстановка. В правилата Централната избирателна комисия ще трябва да определи по най-безопасния начин за всички участници в изборния процес образуването на секции, подаването на заявления, в т.ч. и по електронен начин през интернет страницата на Централната избирателна комисия или съответната община или на безплатен телефонен номер, списъка за гласуване и гласуването в изборния ден.

Красимир Ципов обясни и че с цел намаляване струпването на много хора, те предлагат броят на членовете на секционните избирателни комисии за секциите да не е по-малко oт трима, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс. Предвижда се броят на членовете на секционна избирателна комисия извън страната също да може да бъде не по-малко от трима, по преценка на Централната избирателна комисия в зависимост от епидемичната обстановка, ограничителните мерки в съответната държава и други обстоятелства, свързани с натовареността в изборния процес.

С параграф 2 от законопроекта се предлага избирателите с изтекъл срок на валидност на документите са за самоличност, включително и удължения такъв, да могат да гласуват и документите им да се приемат от СИК.

3 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам