България ще получи заем от 511 млн. евро от европейския инструмент за временна подкрепа SURE. Това стана ясно след прието споразумение за заем между Европейския съюз (ЕС) като заемодател и България като заемополучател. То бе подкрепено на второ четене от депутатите с 84 гласа „ЗА” и 2 „въздържали се”.

Сумата се равнява на малко над 1 млрд. лв., като максималният среден срок до падежа на заема е 15 години.  Очаква се първият транш от средствата да бъде изтеглен още през януари 2021 г., като той ще е в размер на 250 млн. евро. Вторият транш ще бъде през март 2021 г., като така през първото тримесечие на следващата година страната ни ще изтегли целия заем.

С него ще се осигури ликвидност за финансиране на разходи, необходими за изплащането на компенсации за работодатели, и на средства за запазване на заетостта на работници и служители.

Припомняме, че европейският инструмент за временна подкрепа за смекчаване рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) цели да подпомогне държавите-членки в борбата им с коронакризата. България отправи официално искане за финансова помощ по инструмента на 7 август 2020 г.