Клетвата на 45-я български парламент ще се състои в старата сграда на Народното събрание. Това са решили депутатите на председателски съвет, съобщи Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!“, предаде bTV.

Информацията беше потвърдена и от други политически сили.

Предложението е дошло от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. „За“ такова решение са се обявили всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ.

Предстои народните представители да гласуват дали и останалите заседания на 45 НС да не се провеждат на пл. „Народно събрание“.

Преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом струва малко над 23 млн. лв. – 23 039 041 лв. Над главите на депутатите трябваше да има стъклен покрив за почти един милион лева - с допълнително затъмнение, за да се ограничи пряката слънчева светлина.

В новата сграда, която струва 45 милиона лева, няма места за гости. По традиция на първото тържествено заседание на всяко Народно събрание присъстват дипломати, представители на съдебната власт, както и духовните водачи на различните вероизповедания, уточнява "Труд".

В сградата на парламента на площад „Народно събрание“ гостите заемат трибуните. За президента и дипломатите има ложи в централната част. В новата зала на партийния дом няма такава част.

Там зад гърбовете на депутатите са отделени две "кошари", от които оператори и фоторепортери могат да снимат народните представители в гръб.

Депутати коментираха, че в бившия Партиен дом доста неуместно би изглеждало и опъването на червените пътеки, по които минават официалните гости.

В момента в крилото откъм „Дондуков“ тече основен ремонт и преминаването през входа не е от най-приятните.