Депутатите ще разгледат на първо четене в правната комисия в НС предложените промени в Изборния кодекс. Такива предложения са направили от ГЕБР, ИТН, ДБ и ИМВ.

Първото предложение, което ще разгледат е това на ДБ за гласуване по пощата. Предвижда се този метод да се използва при провеждането на парламентарни, президентски и европейски избори, но не и при местните. Предвиждат се и промени за гласуването в чужбина.

С други текстове ДБ предлагат отмяна на ограничението за откриване на до 35 секции за българите в чужбина в страните извън ЕС. Обособяване на избирателен район "чужбина". Предлагат и състава на ЦИК да се намали.

От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ пък предлагат да се премине почти изцяло към машинно гласуване, включително в чужбина.

Изключения с хартиени бюлетини да се допускат в секции с под 300 избиратели или при изричното желание на гласоподавателя, който ще трябва и да се разпише, че не е гласувал и няма да гласува другаде. Те също искат намаляне на членовете на ЦИК, но те да се назначават от президента. ИТН предлагат да има гласуване по пощата, както и промени за гласуването в чужбина.

ИМВ пък предлагат населените места с поне 100 души да си избират кмет. В момента този праг е 350.

В законопроектите на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" се предвижда изрично позволение за виеонаблюдение при отчитането на резултатите след края на изборния ден.

Също така Николай Хаджигенов е внесъл предложение за отмяна на чл. 158 от Изборния кодекс, който забранява регистрирането като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", Националната служба за охрана и Държавната агенция "Технически операции", държавните служители от Държавна агенция "Национална сигурност", съдии, прокурори и следователи.

Правната комисия ще разгледа и предложенията на ГЕРБ, които са за мажоритарни избори в два тура. 

Предвиждаме за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района в страната с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента на републиката не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

Като последна точка правната комисия ще обсъди намаляването на партийна субсидия на 1 лев за действителен глас.

В дневния ред пък депутатите са заложили да изслушат премиера Бойко Борисов и изслушване на министъра на финансите Кирил Ананиев.

В програмата им за четвъртък е проект на решение за отмяна на Великденската ваканция на Народното събрание, проект на решение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

За петък пък са си приготвили да разгледат поправките в изборния кодекс и Закона за политическите партии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!