В кулоарите на парламента партиите започнаха подготовката за изборите. Какви са нагласите за датата? Всички седем парламентарни партии обявиха, че са готови за избори, но се разминаха за датата. Според тях тя варира от 2 до 16 октомври, съобщава bTV. 

„Очакваната дата за изборите е 2 октомври“, каза Милен Матеев от „Продължаваме промяната.  

Партньорите им от „Демократична България“ обаче, които им предлагат и коалиция, имат друго виждане

„Задължително трябва да вървим към съвместно явяване на изборите, но органите на партиите ще бъдат тези, които ще вземат решението. Трябва да спрем с това делене на хората. Става въпрос за много по-широко явяване заедно с други организации. Лично според нас колкото по-късно през октомври, толкова по-добре“, каза Ивайло Мирчев.

„Има такъв народ“ обявиха, че това ще е коалиция на лицемерието.

„Ние сме готови, защото сме на страната на истината и се надявам да отидем на едни честни избори. Дали ще са на 2 или 16 октомври, няма никакво значение. Българският народ трябва да излезе и накаже лицемерието“, каза Станислав Балабанов.  

И БСП имат идея за дата.

„Оттук нататък е ясно, че не може да функционира. Възможните дати са два – или 2, или 9 октомври“, заяви Георги Свиленски.

И опозицията се размина в оценката си за датата на вота.

„За мен от връщането днес на мандата е абсолютно ясно, че колкото по-бързо има избори, толкова по-добре. В този смисъл 2 октомври е първата възможна дата и според мен не трябва да има никакво бавене“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

„Колкото по-бързо се възстанови демокрацията и държавността в нашата държава, за конкретна дата няма смисъл да говорим. Проблемите на България са по-важни от това“, Александър Несторов от ДПС.

„Ние от „Възраждане“ сме се борили и сме искали тези предсрочни избори вече повече от седем месеца. Готови сме за тях. смятаме, че трябва да дойдат възможно най-скоро“, каза Искра Михайлова.  

Общото очакване на депутатите е в петък да е последният им работен ден.