Депутатите увеличиха заплатите в НСО

На две четения в едно пленарно заседание парламентът прие промени в Закона за Националната служба за охрана (НСО), внесени от депутати от парламентарната група на „Възраждане“ - Цончо Ганев, Петър Петров и Цвета Рангелова.

Целта е да се повиши основната заплата на офицерите и сержантите в службата. Измененията влизат в сила от 1 януари 2025 г.

Базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност е средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данните на НСИ, реши Народното събрание. Спрямо базата то ще се увеличава с коефициент за офицери – 1.2; за сержанти – 1.0.

Базата се преизчислява ежегодно през първия месец на всяка година като не може да бъде по-малко от предходната година, записа парламентът. 

Петър Петров от „Възраждане“, един от вносителите на законопроекта, посочи, че от доста години няма консолидирана политика за развитие на сектор „Национална сигурност“.

В резултат, това е довело до различно развитие на отделните сегменти, а различните позиции, професии, получават много различно заплащане.

С различни законопроекти се уреждат различни възнаграждения за професии, които са доста сходни, обясни депутатът. НСО изостава в размера на заплащането и започва „миграция“ към системата на МВР, отбеляза Петров.