Патриотичното възпитание в училищата, военното обучениe и мерките за противодействие на циганската престъпност, вкл. създаване на доброволни отряди към МВР за опазване на обществения ред са сред най-големите успехи на Обединени патриоти. Това написа депутатът Искрен Веселинов в личния си фейсбук профил.

"Тези цели са вече част от Управленската програма на правителството и показват, защо сме част от него. Най-съществен е нашият принос в образованието: За патриотично обучение и повече родолюбие в училище се говори неведнъж в различни цели и мерки. Учебните планове и програми трябва да гарантират познаване на българската история и достиженията на българската култура, както и приноса на предците ни към цивилизацията. Владеенето на български език ще се контролира още от 4-годишна възраст.

Специално внимание е отделено на българските училища в чужбина, като тук се предвижда създаване на предпоставки за успешно продължаване на образованието при завръщане в родината. Военно-патриотично възпитание на учениците в училищата, основано на традициите и ценностите на Българската армия и славните моменти от българската военна история е предложено от МО.

Ще разширим съществуващите програми за военно обучение, насочено към придобиване на знания и практически умения за действие при военен конфликт, терористичен акт или стихийно бедствие. Сред основните цели в отбраната е повишаване капацитета на резерва и доброволната военна служба, като първи стъпки за преодоляване пропадането на военния ни потенциал.

Борбата с циганската престъпност, която коалиционните партньори продължават срамежливо да наричат „конвенционална“ (като че има конвенция, която да я регламентира), е също добре разписана вследствие дълги дискусии. Тук добавихме старата си идея гражданите да помагат за борбата с нея.

Разбира се, в синхрон с МВР. На есен ще имаме и законодателни инициативи в тази посока. Не мога да скрия гордостта си от това, че за първи път има предложени реални мерки за преодоляване катастрофалните регионални диспропорции – вечно забравяния коридор номер IX е записан сред приоритетните, „Хемус“ следва да напредне поне с 250 км, а по направлението Русе-Велико Търново ще има магистрала, за която ще се осигури финансиране до края на мандата.

И, разбира се, има още много неща: от мерките за справяне с демографската катастрофа, до преосмисляне на социалните политики, така че да не паразитират някои маргинални общности, а да работят. Разбира се, това е само началото – програмата трябва и да се изпълнява, но много от тези теми бяха ерес само преди години, а сега са част от управленските приоритети. Не можем да не сме доволни от това", пише още той.