Депутатът Живко Мартинов, чийто имунитет прокуратурата поиска заради изнудване с крайна цел 4 тона суджук, е член на Комисията по храните в Народното събрание. Той е роден на 3 януари 1964, инженер по професия и е за втори мандат депутат от Добрич, избран от листата на ГЕРБ, пише epicenter.bg.

Един от „немите“ депутати в парламента, които се използват само за натискане на бутоните при гласуване.
Според сайта на Народното събрание за два мандата Живко Мартинов нито веднъж не се изказвал от парламентарната трибуна. Участва в пет групи за приятелство и в две комисии: за храните и за водите.

Общински ръководител на ПП ГЕРБ – Добрич. Преди да стане народен представител, Живко Мартинов е бил член на Общински съвет град Добрич. Член на постоянната комисията по „Териториално развитие, жилищна политика и строителство“ и постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в общински съвет гр. Добрич.

Според сайта rns.bg Живко Мартинов е кум на директора на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) – Стелиян Митев, който беше даден на съд за престъпление по служба.
Според обвинението Митев като шеф на земеделската дирекция в Добрич е позволил на баща си да направи „частен“ плаж в Кранево, като е разпореждал извършването на фиктивни проверки.

Депутатът от ГЕРБ държал под контрол целия Добрич, оказвал влияние на полиция, астни търговци, прокуратура и държавни дружества.

Според обвинението, което представи днес главният прокуро Сотир Цацаров, депутатът от ГЕРБ се сдобил с общо 4 000 килограма, 60 килограма телешка пастърма и филе "Елена", притискайки търговец, че суджукът е за министър-председателя.

Освен това депутатът Мартинов упражнил натиск и върху служител на МВР:
- принуда
- за анулиране на фиш, издаден на шофьора на народния представител,
- за незабавно освобождаване на товарни автомобили с незаконно придобит пясък,
- за запозване на натиск върху лица за закупена от народния представител пшеница

Депутатът Мартинов оказвал натиск и върху окръжния прокурор на Добрич
да бъде оневинен бивш заместник-министър, предизвикал катастрофа с двама загинали.

Натиск е бил оказван и върху експертния състав на полицията за оневиняване на извършителя

Мартинов оказвал натиск и върху ръководители на държавни учреждения да бъде уволнено определено лице,
да бъде назначено конкретно лице,
да не се ползват услугите на определен и на друг адвокат.

Мартинов е оказвал натиск и върху полицай. Депутатът искал прекратяване на проверка и освобождаване на задържани автомобили.

Според официалната информация от партия ГЕРБ, Мартинов е съдействал на старческия дом от село Ведрина за настаняване на възрастни хора в болница за лечение, а също така и за закупуването на нов скенер за МБАЛ в града. Мартинов е направил дарение от 500 лева за лечението в Германия на малкия Алекс и е получил благодарност от Асоциация „Малките ангели“, които имат за цел да подпомагат финансирането на лечението на деца в нужда.

Със съдействието на депутата Общинският съвет в Добрич ще гласува и социална пенсия на майка на дете с увреждания, за което се е грижила и няма необходимия трудов стаж. Мартинов се е срещнал и с граждани, които имат проблеми с отчитането не електроенергията и е поел ангажимент те да бъдат решени. Народният предсдтавител е съдействал и пред Морска администрация за регистрацията на риболовно корабче.

През 2011 година Кирил Костов, член на общинското ръководство на ГЕРБ в община Добричка, демонстративно наряза с ножичка членската си карта с мотива, че е крайно разочарован от политиката на националното и регионално ръководство на ГЕРБ.
"В ГЕРБ има страх, интриги и натиск към всеки, който дръзне да каже това, което мисли. Въпреки многократните писма до Изпълнителната комисия на ГЕРБ, нямаше никаква реакция от София. В Добричкия регион стотици бизнесмени и граждани са давали пари на ГЕРБ, но ги няма в списъка на дарителите. Никой никога не е давал отчет за събраните и изхарчени пари по време на изборите", съобщава тогава Костов.