Главният прокурор Сотир Цацаров обясни защо поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. По-рано днес стана ясно, че искането на обвинител номер едно се основава на данни, събрани от Специализирано звено "Антикорупция" – СГП и потвърдени от проверка, извършена от ДАНС. Малко след това пък стана ясно, че Мартинов сам се отказва от имунитета си.

Цацаров поясни, че е Маринов е злоупотребил с власт. Обвинител номер едно е получил сигнал от гражданин за престъпна дейност. При извършената проверка се оказва, че подалото сигнал лице е бивш служител на МВР, в резултат на което започва проверка. В началото на април сигналът е изпратен на СГП и проверката вече е осъществявана от прокурор от там, заяви Цацаров.

"В началото на месец юли пък до премиера пристига справка от ДАНС за придобити данни за злоупотреби, извършени от народен представител. В няколко от случаите народният представител е ползвал изключително активно името на премиера“, поясни обвинител номер едно.

"Използвал е правомощията си както за дребни престъпления като прекратяване на фишове, спиране на полицейски проверки, така и за доста по-сериозни престъпления. Опитал се е да оневини бивш заместник-министър, причинил катастрофа с жертви. Ще му бъдат повдигнати 5 групи обвинения - изнудване, принуда и натиск спрямо орган на реда и физическо лице",  каза още Цацаров.

Освен това Мартинов е използвал името на министър-председателя Бойко Борисов и така е успял да отмъкне 4 тона суджук и 60 кг телешка кайма и филе "Елена". Храната обаче така и не стигнала до премиера, а била складирана в помещение на самия Мартинов.

На 19 юли наблюдаващият прокурор е предложил да се снеме имунитетът на Живко Мартинов от ГЕРБ, който бе депутат и в миналото Народно събрание.

"Въпрос на морално възпитание е Веселин Марешки дали ще се извини на дамата, чиято снимка размахваше по телевизионните студиа. Все пак ние това работим, не очакваме да ни благодарят, че ги обвиняваме", каза Цацаров по отношение на наглото поведение на лидера на "Воля".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!