Какво му трябва на човек, за да е щастлив? Къща, кола и пари в банката. А ако не се налага да плащаш за всички тези неща, мечтата е станала реалност. Вземете например изключеният от парламентарната група на ДПС Джейхан Ибрямов, след като 4000 привърженици на движението поискаха отстраняването му. Човекът, за който цяла Североизточна България говори от години, че е дерибей от класа, изплува от разследване за мащабни ДДС измами. И не просто изплува, а става ясно, че е ползвал на напълно неясно основание турбо луксозен джип и най-вероятно и скъпарско жилище, които иначе по документи се водят собственост на една от кухите фирми, разследвани за източване на ДДС.

Всъщност съмненията, че Ибрямов, както и останалите водачи на отцепниците в ДПС – Рамадан Аталай, Джевдет Чакъров и Илхан Кючюк трупат богатства на гърба на народа, не са от вчера. Групата на т.нар. дерибеи в ДПС обаче се консолидира, след като лидерът на движението Делян Пеевски обяви, че движението поема нов курс – в помощ на хората и срещу феодалите, свикнали безнаказано да разпределят порциите на властта, без да мислят за гражданите и държавата.

Твърдата решимост на Пеевски явно силно разтревожи дерибеите около почетния лидер на партията Ахмед Доган, тъй като редица медийни разследвания през годините показаха размера на необяснимото (нито като доходи, нито като законово основание) богатство, което притежават.

Само преди дни стана ясно, че и Доган е топил пръсти в държавната каца с мед и е успял да получи неправомерно 30 млн. лв. от ББР през редица сложни сделки на фирми, свързани с ъндърграунд героя Румен Гайтански – Вълка. Заради това Вълка, бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев и бившият съдия, днес адвокат, управлявал част от фирмите на Гайтански – Иван Георгиев, се сдобиха с обвинения.

А самият Гайтански се озова и в ареста. Разкритията, идват след като малко по-рано редица медийни публикации осветиха факта, че Аталай и Чакъров буквално са се превърнали във ВЕИ олигарси с имущество за милиони, а „скромният“ евродепутат Илхан Кючюк се оказа милионер в скъпарски имоти, както и е злоупотребявал с осигурените му от Брюксел служебни пари. 

На този фон едва ли има учудени от това, че сега на светло излизат и ДДС аферите, в които е замесен Джейхан Ибрямов. Оказва се, че лъскавият джип „Рейндж Роувър“, който до преди няколко дни караше депутатът, част от екипа на Ахмед Доган, е закупен с пари от престъпна дейност на ОПГ, занимаваща се с източване на ДДС.

Каква е историята?

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Националната агенция по приходите съобщиха в съвместен брифинг в сряда, че при разследване на организирана схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове са констатирали, че от 2021 г. до средата на 2024 г. е нанесена щета на държавата в размер на 9 милиона лева. Според източници на различни национални медии, близки имуществени контакти с тази група е имал именно Джейхан Ибрямов.

По информация на „24 часа“ лидерът на групата само давал задачи. Имало е строга йерархия. Някои се занимавали само с търсене на мулета, на които да се регистрират фирми. Един от задържаните мъже е изтеглил 57 млн. лв. на каса от различни банки само за година. На фиктивните собственици на фирми са плащани между 500 и 1000 лв. Фирмата купувала зърнени и маслодайни култури, но от неустановени производители. Така спестявали корпоративния данък от 10%. Тази продукция е на специален режим и за нея не се дължи ДДС.

След това продавали на реални фирми, но на по-ниска цена заради спестените данъци. И се опитвали да изсветлят паричния поток, защото вече имали фиктивни документи за произход на продукцията. Бандата препирала парите като изготвяла фактури за нереални доставки.

В организирана схема за избягване на плащането на дължимия корпоративен данък са участвали множество търговски дружества с характеристики на „липсващи търговци", „буфери" и „брокери", деклариращи големи обороти на доставки на селскостопанска продукция.

При другото ниво на схемата е организирана мрежа от фирми, които имитират вътреобщностни доставки от български към чуждестранни дружества с предмет на доставките - амониев нитрат. Чрез изготвянето на неистински документи се създава привиден поток на стоки към чужбина, като в действителност стоките са реализирани на българския пазар без задължителните документи и без да се начисли дължимото ДДС в размер на 20%.

Част от парите, които не са платени като дължими данъци, са били инвестирани в сделки с имоти "на добри локации и висока цена" и покупка на луксозни автомобили през фирмите“. При разследването едно от тузарските возила е запорирано и така започва разплитането на аферата в посока на Ибрямов.

Един джип, много въпроси

Оказва се, че по документи дружество, свързано с престъпната група, фиктивно е придобило луксозен автомобил, платен и ползван от лице с недеклариран доход.

Според „24 часа” и bTV по разследването службите са иззели джип, използван от изключения от ПГ на ДПС депутат Джейхан Ибрямов, който е от фракцията "ДПС без Пеевски", създадена след като лидера на ДПС Делян Пеевски обяви пълно прочистване на редиците на движението от т.нар. „дерибеи“ – задкулисни играчи, натрупали необяснимо за публичните си доходи богатство по време на участието си в различни парламенти и заемането на други властови постове.

Самият Ибрямов, в интервю за БНТ днес сутринта, призна, че е ползвал джипа, но най-нагло излъга в ефир, пробвайки се да изкара, че всичко е в реда на нещата. „Ползвах този автомобил със съответните договори и пълномощни, които имах.

Но оттам нататък да използваш автомобил, ако използването на автомобил със съответните договори и пълномощни е престъпление, тогава тя половин България трябва да бъде подведена под някаква отговорност“, заяви той.

Като пореден мандат депутат обаче Ибрямов би трябвало да знае много добре, че докато ползването на джип с договор не е незаконно, то прикриването на този факт от антикорупционните контролни органи си е нарушение за нормативната уредба.

А именно това е направил той. Защото като народен представител Джейхан Ибрямов е задължен да обявява пред държавата в публичен регистър дали използва чуждо движимо или недвижимо имущество и на какво основание – срещу наем или заради „сините си очи“.

В декларациите пред КОНПИ от последните 3 години, обхващащи цели 5 парламента, Ибрямов не е посочвал нито да има личен автомобил, нито да ползва чужд такъв. Да не говорим, че колкото и да се опитва да изкара нормално това, че кара чужда кола, то е отвъд всякакви морални норми да се вози във возило, струващо между 200 и 300 000 лева като ново, закупено – както се оказва – с пари от престъпна дейност.

Тепърва Ибрямов ще дава обяснения какво прави автомобилът при него и защо живее в жилище, което се води на същата тази фирма, уличена за източването на държавната хазна. изключеният от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов, един от най-дейните във фракцията „Аталай-Чакъров“. Той е мъж на секретарката на Доган Биршен Ибрямова.

При разпитите ще се установява и дали Ибрямов и партньори не са разпъвали политически чадър над престъпници, източвали държавната хазна. Не е изключено иззетият автомобил да е подарък за закрилата, която ОПГ-то е имало от 2021 г. досега. Публикация в сайта „Афера“ обаче твърди, че групата е действала далеч преди 2021 година и е стартирала още през 2015 година.

„Още от тогава Ибрямов заедно със своя интимна приятелка са карали определени лица да правят фиктивни сделки с новорегистрирани фирми, като фирмите трябвало да бъдат задължително земеделски, свидетелства пред АФЕРА лице, което са карали да участва в схемата, но то е отказало. Според източника ни Джейхан Ибрямов стои в основата на далаверата. А връзката на Джейхан Ибрямов с ОПГ била чрез съпругът на сестрата на съпругата на Ибрямов – С., като седалището е било в Априлци“, пише още изданието.

Мъж на жена си

Ибрямов е бивш председател на Младежкото ДПС, съпругата му е Биршен Ибрямова – дългогодишната лична секретарка на Ахмед Доган. Слуховете твърдят, че покрай влиянието на половинката си Ибрямов е успял да се дореди до депутатското място и вече едно десетилетие да търка депутатските банки срещу солидни държавни заплати. А оказва се - явно и да получи опция да си заработва не лоши „джобни“ пари от различни форми на политическо влияние, за което има съмнение, че е упражнявал през годините.

Само преди по-малко от два месеца, в началото на юли, над 4 000 членове, активисти и симпатизанти на Движението за права и свободи в област Търговище се обявиха за сваляне доверието от народния представител Джейхан Ибрямов с подписка. Тя беше организирана в подкрепа на решение, взето от Областния съвет на ДПС – Търговище на 3 юли, с което организацията сне доверие от Ибрямов.

Мотивите за снемане на доверието от Ибрямов, които изтъкнаха петте общински структури на ДПС в областта – Опака, Омуртаг, Антоново, Попово и Търговище, са създаване на раздор сред избирателите и на конфликти в екипите, неспазване на голям брой обещания и поети, но неизпълнени ангажименти пред електората в голям брой населени места, лоша комуникация с младежите на ДПС, опити за противопоставяне на ръководните кадри в общинските структури. По-късно парламентарната група на ДПС изключи от състава си Джейхан Ибрямов.

Фактите, които излизат сега, резонно повдигат въпроса дали Ибрямов и останалите от кръга около Доган не са разпъвали политически чадър над престъпници, източвали държавната хазна? Разкритията обаче категорично потвърждават думите на председателя на ДПС Делян Пеевски, че група „дерибеи“ са забогатели на гърба на партията.

В едно от интервютата си зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов дори посочва поименно кои са дерибеите – Рамадан Аталай, Джевдет Чакъров и Джейхан Ибрямов.

За първите двама вече се появиха разследвания за интересите им в сферата на енергетиката. Днес излизат наяве доказателства и за Ибрямов, който не се е посвенил да живее в апартаменти и да се вози в джип, закупени все с мръсни пари. Истински дерибейски лайфстайл – на гърба на хората и държавата.