Нежното острие на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува снимка, която разбуни социалните мрежи. На кадъра се вижда как прочутата картина на Ван Гог "Слънчогледите" е залята с доматен сок, а пред тях се виждат две млади момичета.

"Ако това не е реклама на "Heinz", а демонстрация на екоактивисти, съм без думи...
Да залееш Винсент ван Гог с домати! ЛУДОСТ!", пише тя.

Както БЛИЦ писа обаче се оказа. че не става въпрос за реклама. Екоактивисти заляха с доматена супа шедьовъра на Ван Гог „Слънчогледите“, изложен в Националната галерия в Лондон. Става въпрос за две млади момичета, представители на екодвижението „Просто спрете нефта”, което от месеци настоява британското правителство да преустанови издаването на лицензи за добив на нефт и газ.

Момичетата много успешно са се смесили със стотиците туристи, които всеки ден посещават галерията. Буквално за минута те са разпръснали течността по картината. След това от дрехите си са извадили моментно лепило, с което са прилепили дланите си за стената под картината.

На клип, заснел случката, се чува как извършителите питат: „Кое струва повече - изкуството или животът?”. Те са крещели и че милиони хора по света в момента не могат да си стоплят една супа заради високите цени на енергийните ресурси.

От Националната галерия успокоиха, че благодарение на предпазно стъкло прочутите „Слънчогледи” не са засегнати. Унищожена частично е само рамката на картината. Ще бъдат взети допълнителни мерки за сигурност, защото това е втори инцидент с представители на същото движение.

Двете момичета са арестувани и вероятно ще бъдат съдени за хулиганство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук