ДАНС е започнала да проверява информация за депутати от ИТН по нареждане на Кирил Петков, за да може да се повлияе върху народните представители да не подкрепят вота на недоверие срещу правителството, пише Труд.

Това стана ясно от отговор на въпрос от журналисти на зам.-председателя на 47-ото НС Ива Митева в кулоарите на парламента.

“Труд” отправи официално запитване до ръководството на ДАНС, но до редакционното приключване на броя отговор не бе получен.

На въпрос откъде е най-силен натиска за привличане на още отцепници, Митева заяви: “Най-голям натиск върху депутати от ИТН за подкрепа на правителството се прави от премиера. Наш колега показа в групата ни съобщения, които премиерът му е писал докато беше в пленарна зала”.

“Затова беше и това искане за по-бързо гледане на вота на недоверие, защото натискът върху колегите е неистов. Действа се срещу психиката, включително разбрах, че са поискани проверки срещу мен, срещу господин Каримански, да ни ровят в ДАНС, да търсят неща срещу нас, явно търсят неща, с които да държат хората”, обяви пред медиите Ива Митева.

“Съжалявам, срещу мен няма какво да намерят каквото и да търсят, надявам се силно и срещу останалите колеги. Обидно е, гнусно е, недостойно е и искам да попитам коя е мафията. Ако ние сме мафията, защо излязохме от коалицията, защо коалицията не ни изгони, а чакаше ние да си тръгнем”, посочи още Ива Митева. Тя допусна, че до дебатите в пленарна зала и най-вече по време на гласуването, може още депутати от парламентарната група на ИТН да бъдат “обработени”.

“Ще видим как ще гласуват в сряда или в четвъртък колегите. Говори се, че ще има колеги, които ще се обърнат”, каза Митева по повод на изявлението на Кирил Симеонов, че също е решил да напусне парламентарната група на ИТН.

Така отцепниците от партията на Слави Трифонов станаха 6 депутати. Малко след като направи краткото си изявление от трибуната за своето решение, Симеонов излезе от Народното събрание придружен от друг депутат-отцепник - Деян Петков от Плевен. Самият Симеонов призна дни по-рано, че е Кирил Петков му е звъннал за среща и са разговаряли в “негова лаборатория до сградата на БНР”, а премиерът го е убеждавал да гласува като “Продължаваме промяната” за актуализацията на бюджета, а не според решението на ИТН.

“В момента това, което направих, е емоционално и от сърце. Не съм си подготвял никакви речи”, каза Симеонов след като реши да напусне групата на ИТН и отрече да е заплашван или да са му предлагани пари.

В кулоарите на парламента обаче се говореше, че мизата за депутати-отцепници е вече 3 млн. евро, тъй като към момента все още на “Промяната” не достигат 7 гласа да се закрепи правителството. За вота на недоверие срещу правителството ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и ИТН имат общо 125 депутати, а ПП, БСП и ДБ заедно с шестимата отцепници - 115.

Точно заради натиска върху депутати, от ИТН настояваха дебатите по вота да са по-скоро, дори в неделя. Но председателстващият заседанието Мирослав Иванов обяви, че извънредното заседание ще е във вторник от 11 часа.