Няма нужда да се коментира какво България изпраща на Украйна. Изненадващо е, че част от депутатите са разочаровани от това, което изпращаме, други казват, че сме изпратили малко, а трети се срамуват. Да се срамуват от това до какво са довели българската армия, а не че подпомагаме Украйна с военна техника. Toва заяви служебният военен министър Димитър Стоянов пред bTV.

Той обясни, че в периода 2005-2012 г. са продадени 20 самолета Су-25 на четири фирми. Няма как да проследим пътя на нашите самолети, продадени на частни фирми.

Все по-трудна става поддръжката на авиационна техника и техника на сухопътни войски, произведена от бившия Съветски съюз, изтъкна Стоянов. Ако сега предоставим цялата си военна техника на Украйна, с какво ще изпълняваме конституционните си задължения, запита военният министър.

Стоянов посочи, че Министерство на отбраната се опитва да удължи летателния живот на МиГ-29, доколкото е възможно - този месец трябва да дойдат два двигателя за МиГ-29. Това ще даде малка глътка въздух за изтребителната ни авиация, подчерта военният министър и добави, че евтино в авиацията няма.

Димитър Стоянов уточни, че подопечното му ведомство търси изтребители втора ръка на лизинг на възможно най-ниската цена. 14 пилота ще бъдат подготвени за F-16, но няма да имаме собствен инструктор, който да обучава нашите пилоти. Обучението на пилотите ни за F-16 се забавя с две години, изтъкна военният министър.

Димитър Стоянов уточни в заключение, че посещението му в Киев не било оповестено публично заради съображения за сигурност.

По отношение на третия мандат служебният военен министър Димитър Стоянов посочи, че се надява БСП да успее с  състави правителство. Големият проблем на служебния кабинет е липсата на подкрепа в парламента, каза той. По думите му без ГЕРБ и ПП няма да как да бъде съставено правителство.

Димитър Стоянов бе категоричен, че не би участвал в нов политически проект. Той смята, че скоро ще се опровергае информацията за политически проект на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов.

Той е готов да остане министър на отбраната и в редовно, и в служебно правителство, стига да бъде поканен. Към настоящия момент няма разговори с президента Румен Радев да остане в следващ кабинет. Стоянов не би дал висока оценка за работата си като министър на отбраната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук