Димитър Узунов, екс председател на ВСС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Решението на Държавния департамент на САЩ да наложи забрана на съдия Андон Миталов и семейството му да влизат на американска територия.

    „Веднага към темата – САЩ ни показаха кой е корумпиран в България и той се оказа един съдия – Андон Миталов, съдия от Специализирания съд. Вашето становище?

Много дебати, да не изреждам хронологията – ВСС свика съдийската колегия, поиска повече данни, факти и доказателства от Държавния департамент и от Майк Помпео, председателят на ВКС Лозан Панов направи подобно искане, председателката на Специализирания съд каза, че го познава този човек като стриктен, нормален човек и също иска да се увери в това дали той наистина е корумпираният.

Човекът веднага излезе в отпуск, а цялото обвинение всъщност виси като че ли за това, че той е пуснал Николай Малинов, председателят на „Русофили“, да замине за Русия, за да получи орден от президента Путин!“, попита водещата Илиана Беновска.

Димитър Узунов
заяви, че темата му е изключително трудна за коментар, защото е съдия и продължи: „Не всички факти ги знаем, но от това, което е публично достъпно, мисля, че неговата съдба е ясна – позволи си по един недопустим от гледна точка на закона да постанови един акт с който грубо нарушава закона!“.

Докато Узунов говореше водещата Илиана Беновска набра в ефир номера на съдия Андон Миталов, но той не отговори. Тя припомни, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов е поискал съдия Миталов да бъде уволнен.
Узунов още веднъж подчерта, че според него законът е бил драстично нарушен. „И ние се занимаваме с наказателно право, той просто е прескочил една фаза, свързана с това производство!“.

   „Ще Ви напомня нещо интересно, порових се малко и ми попадна решение от 2014 г. на ВАС със съдии в състав Александър Еленков, Георги Георгиев, Анелия Ананиева, с което този съдия Андон Миталов, той всъщност е кандидатствал за позицията съдия, не е бил атестиран с достатъчния брой точки и след това обжалва решението на ВСС пред Административния съд, нали така?“, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът й отговори: „Когато му чух името, аз отнякъде направих връзка, отнякъде ми беше много познат. Аз не го познавам лично. Върнах се назад и проследих някои протоколи от ВСС по наше време и се оказа, че през месец октомври 2013 г. този колега е бил на прага да бъде назначен за съдия в Специализирания съд.

Тогава е проведен конкурс за 3 съдийски бройки в този съд и една от бройките той я печели, всъщност класиран е от конкурсната комисия не си спомням дали на второ или на трето място. И какво се оказа, аз няма да забравя това заседание, защото след него придобих качеството на подсъдим и то от лицето, което беше класирано на първо място от конкурсната комисия. О

каза се, че първият кандидат е бил бивш магистрат, уволнен заради неизпълнение на служебни задължения, не си е пишел делата. Вторият кандидат си спомням, че беше една жена от пловдивския регион, тя също е била уволнена заради неписане на дела и на трето място е бил този колега Миталов.

Мнозинството се възпротивихме да бъде назначен първият, да бъде назначена втората и на трето място беше Миталов. Но той имаше ниска оценка от устния изпит и под въпрос поставихме неговата професионална компетентност. И този колега не беше назначен на конкурсната длъжност!“, обясни Димитър Узунов.

    „Може ли да цитирам оценките – 4.5, 3.5, 3.75, 4! Това са му били оценките!“, цитира водещата оценките на Миталов. Гостът й потвърди и каза, че средната оценка е била под 4. Той продължи, че Миталов е обжалвал решението на ВСС и ВАС го е отменил. ВСС в изпълнение на това решение на ВАС е назначил Миталов на въпросната длъжност. „

А защо го назначихте, ВАС не ви препоръчва, той изпраща делото като преписка до ВСС да реши по същество въпроса?“, попита водещата Илиана Беновска. Узунов продължи: „Изпълнявайки мотивите по тълкуването на закона! Това е, край! Нямаме друга алтернатива!“.

„Значи този състав на ВАС, който прочетох, назначи съдия Миталов с оценка 3,75, така ли?“, попита водещата. Събеседникът и отговори, че ВАС няма никаква вина. Той обясни, че в много страни решенията на ВСС не се обжалват и този въпрос може би трябва да се постави пред законодателя. „Оказа се, че нашата оценка, изпитана през времето, е била много правилна!“, добави той.

Мнението на Узунов, че решенията на ВСС не трябва да подлежат на обжалване. Политическите речи на Лозан Панов.

    „Главният прокурор пита Конституционния съд дали президентът може да подлежи на наказателна отговорност и друг вид производства, а Вие искате ВСС – над вас небе! Как така?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Узунов отговори, че наистина в много държави решенията на ВСС са окончателни.

„Ще колите и ще бесите, така ли? Вашият приятел от ВСС Лозан Панов ще си произнася политическите речи, той и без това е несанкциониран и в момента?“, продължи водещата. Димитър Узунов отговори, че Лозан Панов не само, че произнася политически речи, но наскоро го виждаме, че следи „протестърските“ акции в други държави и там ходи да протестира. „Виждате, че вие нямате лостове да установите ред, виждате, че Лозан Панов си произнася речи?“, продължи водещата Илиана Беновска.

Димитър Узунов
отговори: „Този случай много ми напомня казаното от бившия френски посланик в България по повод на една съдийка, нарече я „гнила ябълка“, но разликата между тогавашния случай и сега, ние вече спрямо този съдия или тази съдийка бяхме образували едно или две дисциплинарни производства!“.

    „Добре, в крайна сметка какво предлагате Вие, взимайки този ракурс на случая „Миталов“, отправяте предложение някои аспекти от дейността на ВСС да не могат да бъдат обжалвани?“, попита водещата Илиана Беновска.

Димитър Узунов отговори: „Точно така, особено решенията по назначаване, иначе какво излиза, че съдът кадрува или конкурсната комисия, а основен кадрови орган е ВСС! Пак се връщам, оказва се, че ние много точно сме преценили професионалните качества на този колега“.

Той продължи, че що се отнася конкретно до съдия Андон Миталов, надява се той да прояви здрав разум и да напусне доброволно като добави:

„Начинът, по който той е решил това дело, един съдия в районен съд не решава така дела! Да прескочиш ти цяла фаза от едно производство, това говори или за професионална некомпетентност, тогава нямаш място в съдебната система, или решаваш по този начин делото, защото си зависим от нещо, тогава също нямаш място в съдебната система!“.

Трябва ли прокуратурата да образува наказателно производство срещу съдия Андон Миталов?

    „Трябва ли прокуратурата в такъв случай, главният прокурор Гешев или неговите колеги от Специализираната прокуратура, да се образува една проверка срещу Миталов какви са причините, които назовавате?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че според него от публично известните данни дори има такива за образуване на наказателно производство за престъпление по служба.

„Усещате ли готовност главният прокурор да го направи?“, попита водещата Илиана Беновска. Узунов отговори, че смята, че ще го направи. „Откъде го разчетохте?“, продължи с въпросите си водещата. Гостът й отговори, че законът би го задължил и той няма да се поколебае да го спази.

„Или да кажем, Вие като опитен юрист в момента използвате един от способите да бъде сезиран главния прокурор, сезирате ли го в момента?“, попита водещата. Димитър Узунов отговори, че просто изразява личното си мнение. „Сезирате ли Иван Гешев чрез медиите да образува наказателно производство срещу Андон Миталов?“, попита още веднъж водещата.

Узунов отговори: „Добре, за Ваше успокоение го сезирам!“, с което завърши участието си
в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 9-ти февруари 2020 година.