В България руски инструктори обучават националистически групи да защитават страната ни от бежанците и от Турция. Това каза сутрешния блок на Нова тв бившият посланик на България в Москва Илиян Василев. Той обаче не обясни къде са базирани руските диверсанти.
Той разкри, че знае за съществуването на две такива групи от по няколко хиляди души.

Василев коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че не иска война в Черно море, и отказа му да има обща флотилия на България, Турция и Румъния в региона.

"Това звучи като неновина. Борисов казва, че не иска да има война в Черно море, което означава, че някой иска", каза дипломатът.

"Вероятно няма да има флотилия, а морска група кораби и тя няма да бъде насочена срещу Русия, а ще бъде мироопазваща и ще провежда учения", коментира от своя страна журналистът Елена Йончева.

Тя разказа, че още през януари Румъния отправя предложение за военно присъствие в Черно море на среща на НАТО. По-късно министърът на отбраната Николай Ненчев казва, че е създадена работна група, за да уточни детайлите. В края на май външният министър Даниел Митов заявява, че между България, Румъния и Турция се водят преговори за създаване на обща военна група, което е потвърдено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Новината е, че нещата бяха казани от премиера с истинските им имена", коментира Йончева.