Няма да затваряме държавата. Имаме готовност да прилагаме ескалиращи мерки, при нужда. Това заяви в телевизионно интервю вицепремиерът Томислав Дончев.

Имаме готов списък със стъпки какво може да се случи оттук нататък. В зависимост от развитието на ситуацията, ние сме готови, добави той.

По думите на Дончев, в момента няма нужда от нови КПП-та. „Пролетта от КПП-тата имаше смисъл, защото заболяването беше локализирано в определени райони. Сега то е в цялата страна.

Ще се прилагат локализирани мерки, където има нужда”, заяви Дончев.

„Изкуството е да се движим по острието на бръснача. Никакви мерки не могат да заменят личната отговорност. Преди мисълта на нови мерки трябва да се спрем на спазването на съществуващите”, категоричен бе вицепремиерът.  

„Трябва да направим всичко възможно да разширим тестването. Опитът на други държави показва, че това е начин за ограничаване на заразата.

От думите му стана ясно още, че правителството работи върху идеята PCR тестовете за тези, които имат нужда, да бъдат безплатни. „До седмица очаквайте новини в тази посока”, поясни той.

„Очаквахме, че ще има усложнения през есента. Летните месеци не бяха проспани. Като започнем от екипи на ниво болница и стигнем до МЗ – времето бе използвано по най-добрия начин.

Пролетта не знаехме как да се борим със заболяването. В момента специалистите са натрупали огромен опит и успяваме да излекуваме много заболели. Няма състояние на хаос”, подчерта Дончев.

Томислав Дончев бе категоричен, че бюджетът за следващата година не е разоряващ. Всички мерки са насочени за помощ на хората. Той отхвърли критиките към Бюджет 2021 г. и напомни, че ние сме с най-ниският дефицит в Европейския съюз.

"Политическите клишета не позволяват да се говори така за сложна система, каквато е бюджетът", каза вицепремиерът относно изказване на президента Румен Радев.

Томислав Дончев припомни, че примерът, който е дал за Котката на Шрьодингер е по повод поведението на президента. 
Котката хем е жива, хем е мъртва. Хем от една страна да има мерки, хем ако има - защо има, така се държал държавният глава по отношение на действията на правителството.

"Какво би се случило, ако в момента бяхме без работещ парламент?", запита реторично вицепремиерът.

"Айде да не говорим в такива катастрофични мащаби! Тука сървайвингът не е правилното, не е това играта", отсече Дончев на въпрос дали кабинетът е оцелял.

Томислав Дончев иронично коментира написаното от Румен Радев относно 10 ноември. Според него "самоусещането за жив класик е впечатляващо. Емоционално не зная какво се опитва да каже президентът". 

Вицепремиерът отговори и на критиките на Христо Иванов и Цветан Цветанов за Националния възстановителен план на страната. Той смята, че не са чели достатъчно, за да разберат какво се предвижда.