Ултиматум от наша страна няма. Може би има отговор на ултиматум, има опит за малко повече нормалност, малко повече логика и малко повече разум. Това заяви пред bTV.

"Вчера имахме Изпълнителна комисия, Борисов ни запозна с хода на преговорите и цитира г-н Петков, който е казал повече от веднъж, че ако Денков не е външен министър, отиваме на избори. Това, което чувате в момента от Борисов, е отговор на този ултиматум.

Боя се че някой много се оплете във всички червени линии. Да върнем календара 8-9 месеца назад. Съгласихме се да участваме в това трудно нещо при на пръв поглед неприемливи условия  по-големият да не е адекватно представен. Съгласихме се. Направихме огромен компромис, имаме подписано споразумение.

В момента имаме ново предложение, което бих определил като нахално. При ротацията има опит външно министерство да се предоговори и компромисът от наша страна да стане още по-голям. Това не е редно, не е честно, не е демократично", заяви той.

"Направихме много компромиси в името на това България да има работещо правителство. Склонни сме да направим още един малък компромис – Габриел да стане премиер, да излъчим друга фигура за външен министър, но се боя, че някъде тук свършва границата на компромисите. Ако човек непрекъснато прави компромиси, в един момент самият той се превръща в един голям компромис.

Не е честно към всички, които са ни дали подкрепата си. Ако си прекалено толерантен към нахалството, то има опасност да се превърне в норма, а ти в глупак", посочи Дончев.

"Разговорите продължават въпреки напрежението, призовавам за малко повече разум. Не може държавните институции да се превръщат в комитети по трудоустрояване. Името на г-н Лорер бе спрягано за 3-4 позиции.

Няколко дни водим разговори кой какъв ще става. Това не е правилният разговор. Правилният разговор е кой какво е свършил и най-важното – какво трябва да се върши. Има толкова несвършена работа“, подчерта той.

"Никого не искаме да заплашваме. Кондицията ни за участие в избори винаги е висока, но не мисля, че и държавата, и обществото имат нужда от предсрочни избори", каза още Дончев.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук