ГЕРБ ще съхрани сегашния данъчен модел, с едно изключение - ще отпадне данъка върху лихвите по банковите депозити. Това заяви зам.- председателят на ГЕРБ Томислав Дончев след срещата със синдикати и работодатели, на която бяха обсъдени основните акценти от предизборната програма на партията.

Във форума, който се проведе в централата на КНСБ, участваха АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, както и КНСБ и КТ “Подкрепа”.

“Направените анализи показват, че данъкът няма търсения ефект, а същевременно е трудносъбираем”, отбеляза Дончев, цитиран от Труд.

По-рано по време на обсъжданията в централата на КНСБ, Томислав Дончев заяви, че най-важното след изборите е да има стабилно и работещо правителство с дълъг хоризонт.

“Искаме синдикатите и работодателите да са ни съюзник в борбата с най-тежкото автоимунно заболяване - популизма. Популизмът не върши работа на никого. Това означава да обещаваш неща, които не могат да се случат или мерките, които предлагаш, да не са работещи”, посочи в изказването си Дончев.

“Иска ми се да промени начинът, по който се прави политика. Обикновено в политиката партиите се състезават, за да спечелят повече доверие. В България нещата се изкривиха и стремежът на голяма част от политическите партии е да влязат в парламента, за да се накарат на някого. От това няма политическа полза”, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

“Предвиждаме двойно увеличаване на разходите за научно-развойна дейност, шесткратно увеличаване на разходите за иновации, както и сериозен акцент в кръговата икономика”, заяви по време на дискусията със синдикатите и работодателите бившият икономически министър Лъчезар Борисов.

Министърът на труда и социалната политика в кабинета “Борисов 3” Деница Сачева посочи, че до края на следващия 4-годишен управленски мандат на ГЕРБ средната пенсия ще достигне 600 лева.

“Предлагаме пълна промяна на модела на социалното подпомагане у нас. Ще продължат инвестициите в образованието. Специален акцент сме поставили върху реформа в професионалното образование”, заяви Сачева.