Става ми тъжно, че този професионален разговор не може да се води в парламента. Свършили сме куп добри неща, които няма как да бъдат изчегъртани, защото те се ползват от всички, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по време на представянето на основни акценти от предизборната програма на партията пред синдикалните и работодателските организации. 

"Най-важното след изборите е да има стабилно и работещо правителство с дълъг хоризонт", добави той.

По време на срещата от КНСБ настояха до края на евентуален управленски мандат на ГЕРБ средната пенсия да стане 865 лева, а минималната около 500 лева. От синдиката поискаха и въвеждане на необлагаем минимум, пише "Монитор".

От Асоциацията на организациите на българските работодатели посочиха, че следващото правителство трябва да работи за ускорено икономическо развитие на България и реформи в сектор "Енергетика". От работодателската организация подкрепят предложението на КНСБ за въвеждане на необлагаем минимум.

"Искаме синдикатите и работодателите да са ни съюзник в борбата с най-тежкото автоимунно заболяване – популизма. Популизмът не върши работа на никого. Това означава да обещаваш неща, които не могат да се случат или мерките, които предлагаш, да не са работещи.

Иска ми се да промени начинът, по който се прави политика. Обикновено в политиката партиите се състезават, за да спечелят повече доверие. В България нещата се изкривиха и стремежът на голяма част от политическите партии е да влязат в парламента, за да се накарат на някого. От това няма политическа полза", посочи Дончев.

"В програмата ни е записано съхраняване на данъчния модел, с едно изключение – отпада един данък", отбеляза той. По думите му не трябва да допускаме парите по Плана за възстановяване и устойчивост да минат през икономиката ни, без да оставят съществен ефект.

"Публичният транспорт трябва да е приоритетна тема, ако искаме да следваме политиките за по-чист въздух и извеждане на трафика от големите градове", заяви Дончев.

Той добави, че ще продължат усилията в сферата на образованието. В предишния мандат фокусът бил върху училищното образование, а в следващия мандат фокусът ще е върху висшето образование.

По думите му работата по санирането ще продължи.

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че при евентуален следващ управленски мандат ГЕРБ ще работи за насърчаване на инвестициите и за развитие на зелената икономика.

"Предвиждаме двойно увеличаване на разходите за научно-развойна дейност, шесткратно увеличаване на разходите за иновации, както и сериозен акцент в кръговата икономика", заяви той.

Борисов отбеляза, че има сериозни притеснения за развитието на българската икономика. "В момента се провежда икономика на фойерверка, съчетана с тежък популизъм. По-скоро съм песимист, че ще видим План за възстановяване, който да бъде одобрен от Европейската комисия", каза Борисов.

Той съобщи, че при следващо управление на ГЕРБ ще бъде проведена цялостна реформа за намаляване с до 50% на административната и регулаторната тежест.

По думите на бившия министър на труда и социалната политика Деница Сачева до края на 4-годишен управленски мандат на ГЕРБ средната пенсия ще достигне 600 лева.

"Предлагаме пълна промяна на модела на социалното подпомагане у нас. Ще продължат инвестициите в образованието. Специален акцент сме поставили върху реформа в професионалното образование", заяви Сачева.