Ние имаме абмиция да възстановим парламентаризма - той започва именно с това с колко гласа се приемат законите. Ръководството на парламента дълго спазваше тази практика. Това заяви  лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева в ефира на bTV.

"Вчера председателят на парламента до към 1 ч. твърдеше, че трябват 121 души да гласуват за продължаване на парламентарната работа. След една гълчава от Тошко Йорданов обаче той напусна председателската катедра. ГЕРБ попринцип нямаше да участват в гласуването, както и ДПС. Това е подробност. В крайна сметка обаче се разрази следното: двата законопроекта бяха гласувани със 100-101 гласа", каза тя.

Дончева уточни, че част от депутатите на ГЕРБ влизаха, маркираха се за проверката и излизаха.

"Това е принципният спор. ИТН казаха А, върнаха се на тълкуването на правилника в стил Караянчева и Цачева. Нямаше как 
да не кажем Б - че законът е приет с по-малко от 121 гласували", добави тя. 

По думите й това, което се е случило вчера е било повторение на квалификацията спрямо Ива Митева от страна на Тошко Йорданов.

"Не си представям как може Екатерина Михайлова да каже на Йордан Соколов: "Ако не направиш еди какво си, слез от там"... Смятам за задължително председателят на НС, когато има тежки заседания, да поема ръководството и да го изкара докрай. Не може да се изсулиш от пленарната зала и да оставиш най-неопитния да води заседанието", заяви Дончева.

Запитана дали се е извинила на Ива Митева за репликата "болконка", тя каза: "Не й се извиних, защото поведението й вчера и днес бе такова".

На въпрос вижда ли реална опасност за живота на Ива Митева, тя отвърна: "Добре, обадил се някой в министерство на правосъдието... Местата, които заемаме, предполагат по-голяма доза хладнокръвие. Високите етажи на българското общество са ветровити. Хората се делят на високи дървета, брулени от вятъра, и ниски храсти, препикавани от зайци".