Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе вчера 45-ото Народно събрание. Причината – депутатите не успяха да одобрят седмичната си програма за работа, която трябваше да включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс.

"Причината да не се подкрепи дневният ред се крие в проекта за решение за временна комисия за парк "Росенец". Индикации за това, че ще има проблеми, имаше още предишния ден на заседанието на Комисията по правни въпроси, където се обсъждаха промените в ИК.

Видя се, че част от предложенията на така наречените нови партии, бяха отхвърлени", заяви експертът по Конституционно право доц. Наталия Киселова в ефира на "България сутрин".

Тя допълни, че на заседанието на Комисията по правни въпроси се е видяло, че има рискове. Според нея съвсем малка част от промените ще получат подкрепа.

Горещ барометър: Инфарктна разлика между ГЕРБ и ИТН, ако изборите бяха днес

"Трябва да се прецени всички секции в страната, с над 300 избиратели, да бъдат комплектовани. В проекта е предвидено, че ще бъдат отпечатани бюлетини, ако нещо се случи", сподели експертът. Доц. Киселова подчерта, че не бива да изключваме и варианта за третия мандат и съставянето на кабинет.

"ЦИК до 2014 г. се назначаваше от държавния глава и в това нямаше критики. 2014 г., за да може да се обоснове новост, по предложение на Манолова, се промени редът, по който се сформира ЦИК.

Сега предложението е президентът да назначава изцяло, като не може да си избере кого да назначи, а трябва да получи предложение от парламентарни представените партии. Държавният глава ще бъде поставен в много сериозна ситуация, ако бъдат предложени повече членове. Правилата не уточняват кой да бъде назначен за председател и по какви критерии да се случи това", коментира тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Относно предложение да се намали съставът на Централната избирателна комисия на 15 души, доц. Киселова отбеляза, че сегашното съотношение на силите, показва, че членовете трябва да бъдат 16."В миналото ЦИК е имала най-малък състав 17 и най-голям 23.

Оттук идва проблемът коя парламентарна група ще бъде ощетена. Прехвърлянето на "горещия картоф" към президента, създава напрежение", категорична е тя.

Доц. Киселова сподели, че е възможно да изпаднем в ситуация, в която президентът ще разпусне НС и няма да е назначил ЦИК.

"Ако всички парламентарни партии са решили, че ще се ходи на избори, имат време, нека да изработят така закона, че той да не създава проблеми при неговото прилагане", коментира още тя. Експертът по Конституционно право припомни, че от днес започва да тече 7-дневният срок, в който президентът трябва с указ да определи на коя парламентарна група ще връчи третия мандат.