"ГЕРБ не е бойкотирал парламента, гласувахме „въздържали се”, тъй като не сме част от новото мнозинство, мисля, че това е нормално", това заяви Тома Биков в ефира на "Тази сутрин" по bTV.

Депутатът от ГЕРБ коментира актуалната ситуация в парламента, както и евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

"Буквално за една нощ беше пренаписан изборният кодекс, който е изключително сериозен закон. Това не се е случвало последните 30 години по този начин нито веднъж!

Днес отново ще гласуваме отново против дневния ред. Абсолютно нормално реакция. Още повече, че сега научихме, че са отпаднали две точки от него, едната е точката за "Росенец", а другата - за субсидиите на партиите на 1 лев. Вчера колегите от новите партии казаха, че има мнозинство на статуквото. Всяко гласуване обаче изисква мнозинство.

От ГЕРБ сме готови за евентуални предсрочни избори. Ако президентът и останалите партии нямат идея за съставяне на правителство, то час по-скоро трябва да се отива натам. Случват се големи погроми и тези хора имат потенциал да вкарат страната в много по-тежка политическа криза.

След тези избори ГЕРБ е на първо място. В крайна сметка българският народ е този, който решава кой да е първи и кой – втори. Но останалите политически сили смятат, че са по-важни от народа. Не знам кой е загубил и кой е спечелил, но ние сме на първо място. И докато не дойдат другите избори, сме победители.

Предложихме структура, състав и програма на правителство. Поканихме "Демократична България" и "Има такъв народ". Те отказаха. "Има такъв народ" така и не казаха как ще управляват, какви са им програмите, абсолютно нищо. Това, което се случва, е огромен необмислен риск. Рискуваме да се сдобием с едни нелегитимни избори! А да рискуваме да прекратим парламентарните избори е абсолютно престъпление срещу демокрацията", заяви Биков. И добави още:

"Обвиняват ни, че телевизиите са заляти от представители на ГЕРБ. Вие ни се обаждате и идваме. А защо не се яви някой от „Има такъв народ”?
Същите тези хора онзи ден върнаха мандата с три написани изречения във фейсбук. Ние ви отговаряме на сложни и тежки въпроси, които са на път да съборят съдебната система и сме готови да го правим.