"Продължаваме промяната" дадоха заявка за развитие на отношенията между България и Северна Македония в направление икономика. А преди седмица се появи новина, че френският президент Еманюел Макрон е дал срок на България и Северна Македония да постигнат споразумение.

"Потърсихме някакъв официален източник на тази информация и не открихме такива думи на френския президент. Скопие е фабрика за фалшиви новини. Няма документ от Макрон до посланиците на Франция в ЕС, че до 14 декември ще започнат преговорите за евроинтеграцията на Скопие", заяви експертът от "Института за изследване на населението и човека" при БАН доц. Спас Ташев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него позицията на "Продължаваме промяната" по темата със Северна Македония е претърпяла градация.

"Преди 2 седмици нейни представителите правеха изказвания, които бяха смущаващи. Вчера видяхме доста твърда позиция, която се припокрива с думите на Радев на срещата в Словения. Правата на българите ще бъдат отстоявани.

"Продължаваме промяната" освен защитаване на историята и правата на човека, вкара и икономическия подход в двустранните отношения. Но засега едни добри пожелания, предстои да видим как този икономически подход ще проработи", коментира експертът.

Той беше категоричен, че Северна Македония не желае навлизане на българската икономика на техния пазар, защото създават работни места и усещане за връзка с България. А икономическите отношения ги стопирало правителството. Имало случаи на драстични преследвания на български инвеститори.

"В коритото на Вардар имаше три атракционни кораба. Един от тях - на български инвеститор. Кметът на Скопие, който загуби изборите, си постави за цел да го разруши и го направи. България не реагира адекватно да защити тази инвестиция", не скри разочарованието си доц. Ташев.

Според него в момента най-големите привърженици на членството на Северна Македония в ЕС са Русия и Сърбия.

"Русия е против разширението на ЕС, но е с най-силното влияние в Сърбия. А Сърбия е с най-голямо влияние в Северна Македония. Москва и Белград казват че страната непременно трябва да стан член на ЕС. Това е странно", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

И изрази надежда, че ще се състави коалиционно правителство, което да защити интересите на България.

"Политическото доверие, което получиха, е много крехко. Не бива да се правят пропуски по въпрос, който е чувствителен за всички български граждани", каза още доц. Ташев.