С експедитивното връчване на мандат за съставяне на служебно правителство на настоящия служебен премиер Димитър Главчев, президентът Радев демонстрира, че се вслушва в конституционните аргументи, които изтъкнахме, че всяко протакане на процедурата и отлагане на изборите рискува да отиде отвъд територията на Конституцията и дори на демокрацията. Това написа във Фейсбук конституционалистът и собственик на "Галъп интернешънъл Болкан“ доц. д-р Борислав Цеков.

"Както е известно, бяха тиражирани от определени среди неправилни интерпретации - понеже нямало било изричен срок, значи можело било да се изчака два-три месеца докато се променяла Конституцията или докато НС избере омбудсман или нови хора в Сметната палата.

Президентът постъпи правилно, че не се вслуша в такива неконституционни сценарии.

Сега обаче предстои да видим дали ще се спази и буквата на конституционните промени, според които не е оправомощен да определя структурата и състава на служебното правителство, а това е дискреционна преценка на служебния премиер.

Прочее, тук е мястото да бъдат категорично опровергани и някои други неправилни твърдения по конституционни въпроси, които бяха тиражирани тук и там в последните дни. Става дума за твърденията, че г-н Главчев не можело отново да стане служебен премиер, защото бил изпаднал в несъвместимост.

Няма нищо подобно! Това е така, казано накратко, защото съгласно чл. 16, ал. 1, т. 2 от Закона за Сметната палата, се изисква г-н Главчев да не е бил орган на изпълнителната власт през "последните три години, предхождащи избора" за член на палатата.

Неговият избор се е състоял отдавна, това изискване е било изпълнено и не е относимо към настоящия казус. Няма нарушение и на чл. 16, ал. 3 от Закона за Сметната палата, който забранява на член на Сметната палата да заема "друга платена длъжност".

Г-н Главчев е прекъснал на конституционно основание пълномощията си като председател на Сметната палата, т.е. при поемането на допълнителните пълномощия на външен министър, той няма действащ статус на председател на Сметната палата, за да се смята, че това е нарушение. Още повече, че той не е полагал клетва в качеството на външен министър", пише още той.