Има политици, които бъркат понятието интеграция с асимилация. Това заяви Лютви Местан, заместник-председател на ДПС, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Преминаването към именна система, която не е съответна за този етнос се счита за асимилация, допълни той.
По думите на Местан има политици, които бъркат понятието интеграция с това за асимилация, която е в основата на Възродителния процес. "Защото нищо друго не е предложението за постепенно преминаване към именна система, която не е характерна за съответния етнос, за лишаване от име, впоследствие може би и от език и религиозна изповедност - това не е интеграция, а чиста проба асимилация, която стои в основата на Възродителния процес", каза Местан.
Обсъдихме изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който еднозначно сподели, че е за целите на т.нар. Възродителен процес, като се разграничава само от методите на комунистическата партия. Според Местан не е коректно да се казва, че това понятие е възникнало през 80-те години от Втората половина на 20-ти век. Квалификацията, че ДПС е проклятие е само една лична оценка на един политически лидер. Изразявам дълбоко съжаление и разочарование на колегите от ДПС, защото толкова години след прехода към демократическо общество не е произнесена еднозначна присъда, но явлението Възродителен процес има необходимост от оценка за обсъждане на процеса като престъпление не само срещу един етнос, а срещу цялото човечество. Тази оценка не следва да разделя българското общество. Това трябва да е проблем не само на политическите партии, а част от базисната система на цялото общество, защото проблемът е морален и нравствен. Затова Централното оперативно бюро на ДПС ще информира Европейската народна партия, че политически субект у нас има такава позиция, която е абсолютно несъвместима с нормалните ценности. Европейската партия ще бъде информирана, че основният политически субект, който представлява ЕНП в България има позиция по възродителния процес, която е абсолютно несъвместима с ценностите, които се проповядват не само от ЕНП, а от всички нормални демократични партии в Европа, посочи Местан.

Не отношението към ценностите разделя партиите на леви, центристки и десни - ценностите на демокрацията са общи за всички партии; партиите се различават по това как ги градят, но няма политическо движение в Европа, което да не поставя в йерархията на ценностите си на първо място правата и свободите на гражданите - точно това е в основата на европейския политически модел, подчерта Местан.

По думите му изявлението на Бойко Борисов е заявка за промяна на европейския демократичен политически модел. Беше наш политически дълг да информираме ЕНП за тези изявления, посочи заместник-председателят на ДПС. Ценностите на демокрацията са общи за всички политически партии. Затова правата и свободите на гражданите трябва да бъдат защитени. Изявлението на Бойко Борисов е опит за промяна на европейския политически демократичен модел. Очакваме категорична позиция на българското гражданско общество.  ДПС измина нелек, но изключително успешен път на разчупване на етническата рамка и се превърна в нормален либерален субект, няма да допуснем ДПС отново да бъде вкарано в каквато и да е етническа рамка, заяви Местан. Според него тези опити няма да успеят. На всеки опит за изолиране на ДПС, партията ще отговори с още по-силна политика на отваряне на организацията и в този смисъл движението ще бъде фактор за продължаваща интеграция на гражданското общество в България, с важното уточнение, че е важно да се постигне съгласие за съдържанието на основни понятия като интеграция например, добави той. /БЛИЦ