"Патриотизъм е да обичаш родината си. Просто и ясно, както са прости и ясни въплътените в творбите на Ботев идеали", заяви в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата по повод 2 юни - Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

По думите на Карадайъ патриотизъм не е да мразиш и да оспорваш правото на всеки един, роден на тази земя, да обича земята и родината си. "Историята няма да прости на онези, които чрез популизъм, лъжепатриотизъм и национализъм поставят под риск правата и свободите, демокрацията и евроатлантическата ориентация на страната ни", заяви той. По думите му Ботевите послания за тържеството на вечните ценности на свободата и справедливостта, на независимостта и солидарността са живи и днес и по-необходими от всякога. За Ботев свободата е изконно право на човека, тя осмисля съществуването му, каза Карадайъ. Според него актуално звучат и днес идеите за разрешаването на дълбоките социални противоречия и конфликти на европейските общества. "Паметта за Ботев и всички, които са отдали живота си, за да можем днес да живеем в свободна и демократична страна, изисква от нас отговори. Свободни ли сме, в демократична държава ли живеем, как разбираме обединението и патриотизма? Въпроси, на които всеки трябва да има отговор. Честен и открит", коментира Карадайъ.

По думите му не е достатъчно да се отдаде почит само на този ден, изисква се постоянство, разум, воля, решителност, много работа и последователност за постигане на истинската свобода и демокрация. За да завещаем силна и просперираща България, в която всички хора са свободни и равни по достойнство и права - без значение на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние, допълни той.

Мустафа Карадайъ честити празника на децата. "Скъпи деца, вие сте най-големият дар за своите родители и за цялото общество. Бъдете здрави и много щастливи, носете радост на своите родители и на всички около вас, мечтайте и следвайте смело мечтите си", пожела председателят на ДПС. На всички, отговорни за децата и младото поколение, Карадайъ пожела успешна мисия, "за да се радваме на достойна смяна от свободни и активни граждани".