ДПС подкрепя машинното гласуване, но не иска да има дистанционното електронно подаване на глас. Това стана ясно от изказването на зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев и другия зам.-председател Хамид Хамид пред правната комисия, която обсъжда на първо четене два проекта с промени в Изборния кодекс, внесени от мнозинството, както и от Воля.

"Време е да извадим химикалката, както и коректора от Изборния кодекс, време е да прекратим цялото това упражнение." Това отчасти ще върне доверието на избирателя към изборната система, каза юристът от движението, цитиран от Канал 3.

Според Йордан Цонев от години наред усложняваме, а не улесняваме процеса на гласуване. "Дали изборните правила улесняват гражданите? Нашата оценка е, че водят към усложняване", заключи Цонев, като припомни премахването на цветните бюлетини и интегралната бюлетина до въвеждането на нови правила, като това по никакъв начин не помага да бъде изпълнено конституционното право на гражданите да упражнят вота си. "Това ли е нашата задача - да попречим на българските граждани да не гласуват?"

ДПС е още против съчетаването на машинно гласуване с такова на хартия, защото не вижда смисъл в това, освен губене на още половин час време и изхабяване на поредната тубичка с коректор. Движението предлага още страната ни да не наема и купува чужди машини, а да си ги произведе у нас. Цонев подчерта, че имаме и специалисти, а е и всеизвестно, че нашите IT са сред най-добрите.

"Ние сме против дистанционното гласуване и няма как да бъдем убедени в обратното", каза още Йордан Цонев. "Няма как да знаем кой стои отсреща в Чикаго срещу паролата Х, може да е всеки, само това е достатъчно въобще да не мислим по този въпрос", отсече депутатът. "Или - кой стои в Истанбул, за да обърна нещата към нас", добави той.

"Преференциалното гласуване изкривява вота, ако има корпоративен вот, това е най-големият", обяви още Цонев. ДПС е за отпадането му, а ако не - поне за обмисляне на вариант, какъвто по-рано предложи шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който е вносител заедно с ОП на поправки в Изборния кодекс. Кирилов предложи от 1 до 100 евентуално да бъдат номерирани партиите, а над 100 - преференциите. ДПС обяви още, че подкрепя проекта на Воля, който предвижда онлайн наблюдение на преброяването на гласовете в изборната секция.