Създавани на национална доктрина „Бъдещето на България са българските граждани!“ предложи XI  Национална конференция на ДПС. Мерките за преодоляване на най-големия проблем у нас - демографската криза, бяха развити в отчетния доклад, прочетен на форума от лидера на европейските либерали Илхан Кючюк.

В България демографските проблеми са изострени до степен на тежка криза. Демографската криза застрашава бъдещето ни. В търсене на по-добър живот стотици хиляди наши съграждани напуснаха България. Според най-нови изследвания България е 11-тата най-бързо топяща се нация на света, се казва в доклада.

Според него ефективното управление на демографските процеси и мащабът на проблема изискват координиран подход, който обхваща всички равнища на управление и всички участници в икономиката и обществото по демократичен и приобщаващ начин.

Значение имат икономическото развитие, социалните гаранции, достъпът до здравеопазване, качественото образование, добрата инфраструктура, транспортната свързаност, екологичната ефективност, личната и социалната сигурност, културата и културните институции. Нещо повече, демографската политика трябва да отговаря на очакванията на хората за развитието на страната и за по-добър живот, заявява ДПС.

И призовава: “Да преминем от констатации към действия за преодоляване на демографската криза като приемем, че тези действия трябва да се отразяват във всички политически полета и изискват комплексен подход, изразен в национална доктрина „Бъдещето на България са българските граждани!“”

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук