Срещата между президента Румен Радев и представителите на ДПС приключи. След нея обаче Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид отказаха да направят изявление, а напуснаха сградата на "Дондуков" 2. 

БЛИЦ припомня, че това е втората партия, която бе поканена на консултации при държавния глава, преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

По време на разговорите, достъпни за медиите Йордан Цонев от ДПС призова Румен Радев да влезе в ролята си на медиатор и да спомогне за сформирането на правителство. Според него не трябва да се стига до кабинет с третия мандат, а политиците трябва да преглътнат егото си. 

БЛИЦ припомня, че по-рано в понеделник на среща при президента пристигнаха представители на ГЕРБ, начело с лидера на партията Бойко Борисов. До него застанаха Делян Добрев и Томислав Дончев. 

Борисов изтъкна, че много трудно може да се сформира правителство в това Народно събрание заради продължаващото предизборно говорене на политиците. По думите му не е редно предпоследната политическа сила да поставя условия и да иска властта, след като народът се е произнесъл на 9-и юли и е наредил формациите, давайки им подкрепата си. 

След срещата с Радев експремиерът разкри, че ГЕРБ се готви да предложи правителство на малцинството, но остави мистерия кой ще бъде предложен за премиер.

БЛИЦ припомня, че в рамките на днешния ден се очаква президентът да се срещне и с представители на ПП-ДБ. Консултациите са насрочени за 14 часа. Все още не е ясно кога държавният глава ще коментира изборните резултати и визията за бъдещето на 50-ото НС с останалите формации в парламента, но се предполага, че това трябва да се случи във вторник.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!