БСП сме категорични – предлагате закон, който не защитава хората и не ограничава възможността за спекула с цените на еленергията. Нищо не налага спешното приемане на закона, но може би някой има интерес от това, попита социалистът

„За 850 млн. евро държавата се оттегля от един сектор, който е строен от нашите бащи, сектор, който е бил гордост за българската икономика, сектор, който изнасяше своята продукция в съседни държави и печелеше. Основната цел на този законопроект е не да има спокойствие за домакинствата, за бизнеса, а да се усвоят средствата от Плана за възстановяване и устойчивост – т.е. за 850 млн. евро ние сме готови да съсипем и последният сектор, който остана в българската икономика – енергетиката“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна днес.

Той започна с факта, че съгласувателната процедура по законопроекта била направена през летния месец, тогава на тъмно се направи една публична дискусия, искаха се становища. „Аз лично не съм запознат и с едно положително становище - нито от страна на бизнеса, нито от страна на хората, които защитават домакинствата, нито от обикновените граждани – всички са притеснени и това е нормално“, посочи Драгомир Стойнев.

Той ясно заяви защо са притеснени хората: „От средата на 2024 г. НЕК няма да бъде обществен доставчик – т.е. държавата доброволно се отказва от своите функции и съществува хипотеза да се образуват 3 обществени доставчика в лицето на електроснабдителните дружества. До момента, ако квотите се определяха от КЕВР, сега не виждам кой ще убеди самите електроснабдителни дружества да направят така, че да има ниска цена на микса.

Т.е. ако сега е цената е 150 лв. – нищо не пречи тя да бъде 250, 350. Знаем, че електроснабдителните дружества имат свои предприятия, имат свои фотоволтаични централи, могат да сключат договори на завишени цени и те имат гарантиран пазар, защото държавата ще покрие разликата, която е между регулираната цена за бита и която те формират в микса“, посочи Стойнев.

По думите му в този законопроект няма защита или по някакъв начин ограничаване на една подобна спекула. „Казвам спекула, защото това, което правите в момента, може да наруши ефективните пазарни принципи и това е образуването на едно картелно споразумение. Вероятността да се случи тази хипотеза е много голяма“, посочи социалистът.

Драгомир Стойнев разкритикува тезата на правителството законът да се приеме, тъй като сме били задължени чрез директива с определена дата. „Искам да ми покажете точната дата, г-н министър, в директивата 2019/944 където да се казва, че битовите потребители трябва да излязат на свободния пазар. Няма дата“, категоричен бе народният представител от БСП.

По думите му, дори и да започне наказателна процедура, това ще отнеме години – време през което, правителството може да обсъди точните модели за всяка една област, така че те да бъдат ефективни и да не ощетяват българските граждани. „Уви, вас това не ви интересува и вие отивате директно към едни 850 млн. евро, защото тази година бюджетът щял да бъде на дефицит и ние трябва да усвоим тези средства“, добави Драгомир Стойнев.

„Надявам се, че между първо и второ четене ще имаме максималния брой дни, така че да можем да направим нужните промени“, посочи социалистът, но изрази недоумение защо в параграф 2, чл 4 ал 2 държавата отново абдикира и доброволно се отказва да участва в изграждането на големите хидроенергийни проекти тук държавата отново абдикира от своята дейност.

„Запознайте се с доклада на ЕСО, които казват, че без нови базови мощности ние ще внасяме енергия през следващите години. И вие когато се отказвате доброволно да менажирате, да участвате в големите хидроенергийни проекти - какво остава за нова ядрена централа или други мощности“, обърна се към енергийния министър Драгомир Стойнев.

„Говорим за енергийна бедност и това на всяка цена да приемем този законопроект, защото няма да усвоим парите. Само, че там има проблем: Дефиницията взима действащите цени и ги отнася към доходите на домакинството за предходната година, защото линията на бедност е за предходната година. Т.е. сегашните цени могат да бъдат изключително високи – а вие да ги сравнявате с линия на бедност от предходната година“, посочи социалистът.

По думите му големият проблем ще дойде с наредбата, която тепърва трябва да се изготвя кои ще бъдат тези енергийно бедни домакинства. „Тук казахте, че е много хубаво, че имаме т.н. умни електромери – но не споменахте, че тези умни електромери, които струват между 300 и 400 лв. ще трябва да си ги заплащат хората“, обърна се отново към министърът народният представител от БСП.

Стойнев подчерта, че сегашният законопроект не дава отговор и какво се случва с топлофикациите. Той бе категоричен, че нищо не оправдава подобно бързане и в известен смисъл, тези, които го правят вършат престъпление спрямо българския народ . „Доколкото разбирам, ще претупаме закона и на второ четене. Доколкото разбирам ще създадем и втора частна енеригийна борса – дано не съм прав. Може би някой има интерес от това“, каза още социалистът.

„Сега, когато спрат да работят фотоволтаиците и цената стане 700 лв., ние трябва да внасяме енергия отвън. Защото, нямаме и идея какви базови мощности ще строим. Една съседна Турция вече започна да говори за 3-та ядрена централа с китайски инвестиции. Ние, обаче продължаваме нашата агония в българската енергетика - липсват инвестиции в нови мощности, липсват кадри, има амортизирани мощности, миньори, които ще останат без препитание, деца на миньори, които ще напуснат страната“, заяви от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев.

„След образованието, след здравеопазването, след като икономиката на прехода бе нарязана на скрап, дойде ред и на българската енергетика. Мнозинството ще приеме закон, от който няма да знаем какви са последиците, закон, на който ще се реагира на парче, който ще доведе до повишаване цената на електрическата енергия. И всичко ще бъде на гърба на българските граждани. Веднъж ги нарекохте терористи – но мисля, че с подобни действия се оказва, че терористи има тук, в тази зала“, заключи социалистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук