Времето на затягането на коланите отмина. В момента е времето да се инвестира. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна във връзка с Бюджет 2022.   
 
Той обърна внимание, че именно за това насърчава и Европейския съюз с програмата NextGenerationEU, която подпомага държавите да се възстановят от ковид кризата и да продължат по пътя на своя икономически растеж.
 
“От левицата няма как да не сме доволни от бюджет, който удвоява капиталовите разходи. От бюджет, който ще осигури безплатни детски градини и ясли. Нещо повече, ще има и допълнителни 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини.

С 30% се увеличават капиталовите инвестиции в общините – нещо, което отдавна не е правено и което приветстваме. Ваучерите от 80 лв. стават 200 лв. и с тях могат да се плащат комунални услуги. 
 
Увеличаването на минималната работна заплата е правилно.  Нещо повече, има и 315 млн. лв. за увеличаване на заплатите на педагогическите специалисти. Правилна стъпка е и увеличаването на максималния осигурителен доход, защото ако хората искат да получават по-високи пенсии, те трябва и да се осигуряват на по-високи заплати”, посочи Стойнев.

Социалистът обърна внимание на заложените в бюджета 818 млн. лв. за ковид мерки за домакинствата и 853 млн. лв. в подкрепа на бизнеса.

„Бюджетът е правилен и необходим”, подчерта той.
 
Драгомир Стойнев изрази притеснение обаче към заложеното рязко увеличение на вноса, като каза: „Трябва да помислим не да стимулираме чуждите икономики, а да „събудим” тези приблизително 115 млрд. лв., които „спят” в банките и са необходими да излязат и да стимулират икономиката и капиталовия пазар, за да може страната да намери вътрешно финансиране.”