ГЕРБ реагираха от страх от гражданската енергия срещу себе си, от решението ни да напуснем парламента и от истината. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка със сензационната маневра, която ГЕРБ предприе за преференциалното гласуване.

„Днес г-н Борисов, направи една сценка, на която мисля, че вече и децата в България не вярват“, каза Нинова, цитирана от Фокус

Драматично решение: БСП напуска парламента! 

„Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да припомня, че на 5 февруари тук в тази зала ние за пръв път поставихме въпроса за промените в ИК, като го определихме като узаконяване на диктатурата и като една партия – една държава. Две седмици по-късно изведнъж г-н Борисов чул за какво става дума, понеже Георги Марков ходил сред хората. ГЕРБ реагираха от страх поне от три неща.

Първо страх от гражданската енергия, която видяха изправена срещу себе си. Поздравявам всички българи,  свободни и смели, които си заявиха позицията открито. 

На второ място, страх от решението ни да напуснем НС“, каза Нинова и припомни, че при първото напускане на БСП в парламента при същия този страх, премиерът е влетял в НС и е сменил Димитър Главчев. 

„При второто ни напускане смени Валери Симеонов“, припомни тя. 

„На трето място – страх от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов“, заяви още Нинова и припомни казаното от Цветанов, че ДПС спасяват правителството и парламента. 
„Изпратихме сигнала по изборното законодателство във Венецианската комисия - опасността от фалшифициране на вота не е отминала. Нека да не позволяваме да ни приспиват днес с благи приказки. Ние продължаваме по следния начин. Започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим този общ фронт за честни избори. Няма значение каква принадлежност имате, уважаеми българи, дали ще гласувате за лява, дясна партия, за център, това е ваше право. Ние трябва заедно да се обединим, за да не позволим вашият глас, вашият вот да бъде употребяван“, подчерта Нинова. 

Тя обясни, че БСП продължава разговорите, за които вече има готовност и заявки.

„Изпратихме във Венецианската комисия нашият сигнал по изборното законодателство. Получихме съгласие и сме в процес на организация на среща с всички европейски посланици, на които да представим също какво се случва по изборното законодателство на прага на европейските избори. Ще изчакаме президента дали, кога и на кои текстове от кодекса ще наложи вето“, обясни Нинова. 
„Не се връщаме в парламента, тъй като условията, които вчера поставихме не са изпълнени в пълнота. Едно от тях беше машинно гласуване“, заяви Нинова. 

По думите й за 5 години до 2019 г. то е трябвало да бъде въведено. 

„В момента те го отлагат с неопределено бъдеще“, подчерта лидерът на БСП и обърна внимание, че машините са сериозна гаранция за честни избори.

„Случилото се днес е победа за БСП. 10 часа в Правна комисия излагахме аргументи защо не трябва да се правят промени в ИК. 16 часа в залата на парламента“, обясни Нинова. 

Тя подчерта, че БСП се е борила за запазване на преференции, нова ЦИК, машинно гласуване и да остане обжалването пред ВАС, както и начина на вземането на решение в изборните комисии. 

„Нищо от това не чуха. 26 часа разговори от страна на БСП. Едва след решението ни вчера за напускане очевидно чуха“, заяви още Нинова по адрес на ГЕРБ.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!