ДСБ ще организира протести и ще бойкотира тържествата за Деня на Съединението 6 септември, ако кметът на Пловдив покани на честването президента, премиера, министрите и депутатите от тройната коалиция, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
В нарочна декларация до кмета Славчо Атанасов ДСБ поискаха градската администрация да не изпраща покани до първите мъже в държавата с аргумент, че те са виновни за лошото име на България пред Европа заради злоупотребата си с властта и отклоняването на средства от европейските фондове. Тези хора, които фалираха България и я дискредитираха в очите на Европа нямат място на светлия празник в столицата на Съединението, заяви лидерът на тъмносините Спас Гърневски.

Декларацията на ДСБ бе връчена на Славчо Атанасов преди старта на заседанието на Общински съвет – Пловдив. Не мога да не изпратя покана на държавния глава, той е институция, а не лицето Георги Седефчов Първанов, отговори Атанасов. Кметът уточни, че ще сондира с представители на управляващата Пловдив коалиция ГЕРБ–ВМРО–Атака дали да изпраща покани на министри и депутати, но подчерта, че градът не е анклав и няма да спечели от остър тон и лошо отношение към централната власт. Атанасов допълни, че няма да разреши да се проведат протести по време на тържествената церемония пред паметника на Съединението. Много неща ни разделят, но точно на 6 септември трябва да сме обединени, коментира Атанасов. Даниела Желязкова, член на националното ръководство на ДСБ и бивша районна кметица в Пловдив, обяви, че очаква София и Велико Търново да последват примера на Пловдив и да бойкотират управляващите за тържествата на 17 и 22 септември. /БЛИЦ