Този законопроект не е нито мой, нито на нашата партия, нито на нашата коалиция, а на всички българи, които вярват, че българската природа и туризъм могат да се съчетават по начин, по който да има добавена стойност за туризма, а българската природа да бъде за нашите деца.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков от трибуната на Народното събрание.

„Благодаря на всички, които ще подкрепят този закон, защото той е една първа стъпка в нещо, което до този момент не е правено“, добави той.

„Така няма да има просто бетони и хотели, а дюни и уникални растения, животни и красота, която ще е запазена за следващите поколения. Това е една първа стъпка. Тя трябва да се продължи. Благодаря на всички, които осъзнават, че с този закон ние правим заявка, че българската природа ще бъде запазена и красотата на българското Черноморие ще бъде споделена с целия свят“, заяви Петков.

Според него по тази тема не трябва да има разногласия. Да, но не точно така мислеше Цончо Ганев от „Възраждане“, който веднага се качи на трибуната за реплика:

„Във вашето изказване казахте, че този законопроект не бил ваш. Или вие лъжете или Борисов лъже. Той казва, че този законопроект минава само защото вие лично искате да мине. Един от двамата лъже. И двамата сте пословични с това, че лъжете. Може тук пък вие да не лъжете, но си мисля, че при вас е малко като патология", поде той.

Вие си противоречите. Ние направихме предложение освен тези три плажа, които искате да бъдат защитени за още 40 именно заради туризъм, да се запази природата и да няма презастрояване. Само че народните представители на ПП-ДБ в комисия това го отхвърлиха, в зала също. Това също е една от темите, които е добре да коментирате“, каза Ганев.

По думите му туризмът ни е съсипан, а Черноморието презастроено.

„Защо не коментирате защо вие и вашата парламентарна група, има тежък лобистки закон по отношение на това да сложите перки в непосредствена близост до плажовете“, каза той.

„Няма как да се върже всичко това, което казвате с реалността“, подчерта Ганев.

След него на трибуната за реплика се качи и имунологът Андрей Чорбанов от ИТН:

„Напълно съм съгласен, че запазването на природосъобразния вид на плажовете и начинът, по който да се организира туризмът трябва да е такъв. Защо точно там трябва да е тази първа стъпка, защо да не се разшири спектъра. Всеки, който купува евтини апартаменти и прави машинации в тази сфера, също го прави за децата си. Въпросът е дали вашите деца са и нашите деца“, каза той.

„Не се дръжте невъзпитано и не ми се обяснявайте, аз съм и биолог, знам за какво говоря, мога да извадя данни. Всички искаме природата ни да е най-естествена“, провикна се Чорбанов, молейки председателят на заседанието да въдвори ред спрямо подвикващите от групата на ПП в този момент.

БЛИЦ припомня, че преди минути Петков бе нападнат и от лидерът на ПГ ИТН  Тошко Йорданов, който нарече депутатите маймуни, които ще гласуват по интереса на Кицата (бел. ред. Кирил Петков) и баща му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук