Няма политици и партии, които да дадат визия на България, затова стигаме до поредни избори, при които пак няма да имаме явен резултат, който да ни доведе до редовно правителство. Това заяви бившият заместник министър-председател и финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на bTV.

Изборни драми

Той бе категоричен, че идните избори ще са още по-сложни от предишните.

Дянков заяви, че при предишните избори е имало разговори между ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) за съставяне на правителство.

"И досега става въпрос кой къде остана по темата за еврозоната. Едните са "за", а другите "против" - според едните трябва да има евро, а според другите рубли, но това е теза, която аз лансирам. Просто наблюдавам и си вадя изводи", заяви Дянков.

Ролята на ГЕРБ

"Бяхме в средата на първия мандат, когато темата започна да излиза на повърхността. Определено ГЕРБ има вина за това политическо състояние, в което сме в момента.

И смятам, че президентът Румен Радев е прав в случая да казва, че трябва да има обновяване. Според мен ново начало на г-н Пеевски ще има по-голяма сила в момента.

За мен Пеевски остава евроатлантика, а Доган е повлиян от Русия - това се вижда и по хората около тях. 

Добре е сега ГЕРБ да се разграничат, макар че чак такова явно няма, защото след изборите пак ще се търси някаква коалиция. А съмишлениците на ГЕРБ в момента са новото начало на г-н Пеевски, също и ИТН.

Но това няма да е достатъчно за бройката, нужна за съставяне на редовен кабинет. Ще са нужни и БСП, поне на този етап.

Това, което съм забелязал в парламента, че от г-н Пеевски в последните два парламента зависеха много действия. И ГЕРБ работеха с него, въпреки че имаха много повече депутати", завърши Дянков.