Македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски нарече българите "мизерници".

Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски твърди, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени.

"Държавите водят войни, но когато техните представители седнат да преговарят, се издигат знамената и на двете страни. Благоприлично е, когато някой ти дойде на гости да му сложиш знамето.

Не очаквам от президента да гледа къде има или няма знамена, това е работа на домакина", каза Николоски в интервю за македонската телевизия "Алфа" относно визитата на Гордана Силяновска-Давкова в София.

Скандалът с РСМ гърми с пълна сила: Мицкоски скочи много грозно на България

"Очевидно домакинът не е цивилизован.

Ако искат, нека ми пратят протестна нота. Не са достойни, нямат уважение.

По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени", заяви вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

Срещата на 13 септември между Силяновска и Румен Радев не беше официална, тоест не изискваше официален протокол. Визитата на македонския президент в София дойде след самопокана.

Въпреки това, липсата на македонското знаме на общите снимки предизвика бурни реакции в съседна Северна Македония. Това се използва от режима на Мицкоски за пропаганда и всяване на омраза към България.

Българският посланик в Скопие Желязко Радуков дори беше извикан да дава обяснения в македонското Министерство на външните работи.

Знамето на Северна Македония липсваше и на срещите между Християн Мицкоски и хърватските президент и премиер, които се проведоха неотдавна, но след тях нямаше никаква реакция към Загреб.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!