Внесени са две български петиции, които засягат дискриминацията на българските превозвачи от властите в Германия, Белгия и Франция. Те са срещу "целия тормоз, организиран и вдъхновен от президента Макрон, който цели да фалира този български бизнес", съобщи евродепутатът Ангел Джамбазки минути преди изказването си в Комисията по петициите.

Петициите "засягат селективното спиране на български камиони, дълги и ненужни проверки, изискване на документи, които не са необходими", уточни той пред БНТ. 

"Продължаваме да се противопоставяме с всички възможни средства".

По думите му той ще призове Европарламента "да остави отворени двете български петиции и да изиска от Европейската комисия да притисне президента Макрон, за да престане дискриминацията на българския бизнес". Джамбазки увери, че аргументите му ще бъдат "правилни, човешки".

"Когато френските, белгийски и германски катаджии спират само български и румънски камиони, това е дискриминация. Когато френските, белгийски и германски полицаи и катаджии изискват документи, които не са необходими по законодателството, това е дискриминация.

Целта на тази дискриминация е пределно ясна - да бъдат забавени българските превозвачи, да не могат да доставят стоката си навреме, да бъдат глобени, да бъде разстроен начинът, по който работят", посочи Джамбазки. 

Според българския евродепутат "целта е ясна - французите, германците и белгийците се опитват да фалират българските фирми и да откраднат шофьорите, които да работят като гастербайтери, като черноработници, бекяри при тях".

Припомняйки случая с българския камион във Великобритания, в който бяха открити мъртви виетнамци, Джамбазки запита защо Еврокомисията не обръща внимание на фирмите, които се възползват от българското законодателство - "регистрират фирми пощенски кутии и извършват престъпна дейност в рамките на ЕС".

"Вместо това, са се захванали да спират българските и румънските шофьори, да ги тормозят и да се опитват да откраднат и разрушат български бизнес", каза още евродепутатът.