Както по-рано днес писахме, Бойко Борисов и Джузепе Конте се срещнаха днес и обсъдиха много важни теми, свързани с партньорството на България и Италия.

"И двата народа се чувстват принадлежащи на ЕС. С Борисов говорихме по много теми. Заявихме общата ни воля да работим по въпросите за миграцията. Убедени сме, че всички страни трябва да дадем най-доброто от себе си по тази тема. Продължаваме да работим усилено и за зелена енергия", това заяви премиерът на Италия Джузепе Конте.

Италианският премиер благодари на премиера Борисов за поканата. 

"Друга тема, която е важна и за двамата, е за израстването на Европа. Говорихме и за финансовата рамка. Потвърдих на моя приятел Борисов, че Италия поддържа ангажимента по завършване на процесите "Шенген" и за влизане в Еврозоната.

Като гледам колко работа е свършило правителството, колко работа е свършил Борисов, България е отправна точка за целия регион, тя е страна, която осъзнава своите функции в региона. За това обръщаме огромно внимание на всички иницииативи. България е голям съдружник и приятел на Италия, важна ключова фигура", добави италианският премиер.

Според него отношенията му с България са прекрасни. Той е убеден, че отношенията между двете страни могат да бъдат още по-здрави. 

"Италианските компании биха искали да нарастне тяхното присъствие в България. Искаме да задълбочим тези отношения. Искаме да акцентираме върху обучението, развитието на човешкия капитал и ролята на България като важна линия, която разделя Балканите и Турция. убедени сме, че областта на отбраната също имаме прекрасни отношения", добави Конте.