Европейската комисия изрази днес готовност да организира нова мисия за проверка на фактите в България, свързана с Шенген, по искане на Нидерландия. Това се посочва в отговор на въпрос на БТА.

Потвърждаваме, че Нидерландия поиска допълнителна проверка в България, посочи говорителят на ЕК Анита Хипер.

Нидерландия с ключов ход, свързан с България, заради Шенген

Комисията ще продължи да улеснява диалога между двете държави и да прави необходимото, за да може да бъде взето решение възможно най-бързо, допълни тя.

ЕК е на мнение, че България и Румъния отговорят на изискванията за пълно присъединяване към Шенген. Комисията изцяло подкрепя приемането на България и Румъния в Шенген, добави Хипер.

"България и Румъния „заслужават да участват пълноправно в Шенгенското пространство и работим активно за постигането на тази цел", заяви по-късно заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който участва в двудневната Солунска среща (Thessaloniki Summit 2023) във втория по големина гръцки град, съобщава „Катимерини“.

Схинас каза още: „Вярваме непоколебимо в създаването на един балкански БЕНЕЛЮКС в този регион – с важни ползи за Гърция, България, Румъния, но и за цялото ни балканско съседство от Черно до Адриатическо море“.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук