"Кризата в управлението е видима. Напрежението в управляващата коалиция буквално ескалираше всеки ден. Изглежда по-вероятно да не може да продължи дълго това управление." Това мнение изрази проф. Екатерина Михайлова, преподавател по парламентарни практики, преди време дългогодишен политик от СДС, цитирана от БНР.

"Изненадата не беше само при министър-председателя. Не се очакваше толкоз рязко и незнайно защо да приключат отношенията."

Според Михайлова трудно може да се формулира "точната причина за разпада".

"След разрухата, която заварихме от управлението на БСП и Жан Виденов, потърсихме съгласие по големите теми за България. Подобни неща не е лошо да се правят и в днешно време. (…) Потърсихме това съгласие и го получихме, единствено от страна на БСП не получихме подкрепа за част от нещата.

След това постигането на тези големи теми се сблъска със сериозна съпротива и тежки реформи, загубихме някои хора по пътя, като наши сподвижници. (…) В този момент имахме президент, министър-председател и парламентарно мнозинство, което гледаше в тази посока", направи аналогия с днешната криза Екатерина Михайлова.

"Бюджетът винаги е разделителна линия на управляващи и опозиция, винаги разделя. Отговорите може би ще ги получим скоро в рамките на бюджетната процедура.

Втората тема, по която можем да разберем развръзката, е промяната в състава на правителството – ще се разбере има или няма подкрепа. (…) Ако няма кой да гласува законите и решенията на Народното събрание,  едно правителство е с вързани ръце", коментира Михайлова.

Според нея "България вече доста дълго време е без ефективно действащ парламент, почти година".

Екатерина Михайлова смята, че този парламент трудно би съществувал до местните избори догодина.  

"Той няма и потенциал да излъчи друго управление. Но понякога са се случвали непредвидими неща."

Т.нар. политическо номадство е лошо явление, каза още проф. Екатерина Михайлова.