Не е имало натиск над България по случая „Скрипал”, това са спекулации, каза в предаването „Лице в лице” по bTV външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че никога никой от съюзниците не е натискал България за каквото и да било. По думите й българското правителство е имало последователна позиция по случая „Скрипал”.

„Няма как да не се присъединим в солидарността и осъждането на използване на химическо оръжие в Европа, ние осъждаме използването на химическо оръжие където и да е.

България се присъедини към общото становище на външните министри, първото беше в организацията за забрана на химическо оръжие на държавите членки, Съвета на външните министри в ЕС, Европейския съвет на лидерите на Европейския съюз, НАТО”.

Във връзка с експулсирането на дипломати външният министър заяви, че решението е на всяка държава. Българското правителство, след внимателно обсъждане на ситуацията в Съвета за сигурност, реши, че не е моментът за това, но разбира се, при развитие на ситуацията… винаги може да се промени мнение, допълни Захариева.

Ние предприехме действия, извиквайки за консултация нашия посланик, каза тя.

„Наистина е безпрецедентна реакцията, не само 19 от членовете на ЕС, а доста други държави, които дори не са съюзници в НАТО още, направиха това. Австралия също го направи, Канада, САЩ”, коментира Екатерина Захариева.

 По темата за Западните Балкани министърът каза, че не мисли, че срещата за интеграцията на Западните Балкани в ЕС е пред провал.

"Много пъти сме казвали, че Косово не е призната като държава от 5 членки на ЕС и това е неоспорим факт. Тази среща има за цел да даде европейска перспектива на страните от Западни Балкани, но има и доста по-широк формат – европейска перспектива до развитие на инициативите, които се обявиха като знаковите инициативи – шест водещи инициативи на Европейската комисия в стратегията, така че не мисля, че е пред провал.

Това, което се дискутира в момента с нашите партньори е как да бъде прочетена декларацията – дали да е от името на 28-те, дали да е 28 плюс 6.

Съмнения за това, че Косово имат желание да участват не мисля, че трябва да има някой. От тази гледна точка с Испания, в трудната ситуация с референдума в Каталуния, с желанието за независимост на Каталуния, разбирам, че са в трудна ситуация", заяви Захариева.

По думите й всяка една от държавите, които не са признали Косово има някакви вътрешни причини да го направи.

"Така или иначе тази среща е в процес на подготовка, в постоянен контакт сме с тези държави, има протоколни изисквания в участието, когато Косово участва на европейски формати и на международни формати – например да не се споменава държава, да се посочва само името на участника, да няма знамена, такива, каквито се прилагат в европейските формати. Испания ще присъства, премиерът Рахой ще присъства на формата, който е с лидерите на 28-те, защото поканата е от президента Туск и премиера Борисов, двамата са съдомакини – това е неформален съвет в по-широк формат, защото каним страните от Западни Балкани.

Нашата цел не е да разделяме и да създаваме нови поводи за разделение – тази среща по-скоро трябва да обедини и да даде перспектива, а не да създаде проблеми", допълни министърът.

При разговорите, които водим, държавите са потвърдили участие с изключение на Испания, уточни тя.

Много е важно какво ще пише в проекта на декларацията, която се надяваме да приемем в София, каза Захариева.

"Полагаме усилия тази среща да бъде успешна. Благодарна съм на всички колеги, които подкрепят това, те са много голяма част от страните, включително нашите приятели, които не са признали Косово, те нямат против интеграцията на страните от Западни Балкани при спазване на протоколните изисквания, допълни министърът.

Напрежение на Балканите винаги е имало, за съжаление, и европейската перспектива е тази причина, заради която дори и когато прехвърчат искри, защото наистина има усещане за ескалация на напрежението между Сърбия и Косово, и затова толкова бързо се успокояват нещата, каза още Екатерина Захариева.

Няма как да говорим за пълноправно членство на Косово, докато не се случи признаването от всички държави-членки на Европейския съюз".