Новата въздушна бомба "Дрель"("Бормашина"), която ще бъде приета на въоръжение от руската армия през тази година е "още един сигнал за агресия на Кремъл", пише британския таблоид Daily Express.

Изданието предполага, че новите боеприпаси, предназначени за изтребителите от пето поколение Су-57, увеличават страховете за евентуалното начало на третата световна война.

В статията се цитира представител на концерна-разработкичик на "Дрель" "Teхмаш", който твърди, че бомба може да удари по цели на разстояние от 30 километра, като самолетът-носител не навлиза във въздушно пространство на врага.

Една такава бомба, пише таблоидът, е снаряжена с 15 самонасочващи се суббоеприпаса, които са достатъчно, за да бъде унищожи колона от танкове или ракетна батерея. В същото време "Дрель" остава невидима за радарите.

Daily Express твърди, че Русия е съобщила за новата бомба скоро след като в Солзбъри беше отровен бившият офицер от ГРУ Сергей Скрипал, което според автора на на статията, е "още един сигнал за агресия на Кремъл".

В действителност обаче, за първи път "Teхмаш" представи разработката през 2015 г. на авиокосмическия салон МАКС. Под името "Дрель" тя стана известна на форума "Армия 2016" .

Планиращата бомбова касета "Дрель", която ще бъде приета на въоръжение в руските въоръжени сили през 2018 г., е предназначена за поразяване на бронетанкова техника, наземни радиолокационни станции и пунктове за управление при всякакви метеорологични условия и без навлизане на самолета в зоната на действие на ПВО на противника.