Изразявам надежда, че България в скоро време ще бъде третирана като другите държави от ЕС и ще се стигне до отпадане на визите. Това каза в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на двудневно работно посещение в България. „Благодаря за доброто сътрудничество. Надявам се да увеличим знанията на българите за условията за отпускане на визи, за да намалим отказите“, посочи тя.

„Повдигнах въпроса колко важно за българите в САЩ е започването на преговорите за подписване на стопанската спогодба“, обясни Екатерина Захариева. „Обсъдихме въпроси от общ за страните интерес, като евро перспектива за Западните Балкани. Имаме една и съща позиция по отношение на подкрепата на страните в процеса по членство в ЕС и НАТО“, каза още външният министър.

Офертата на САЩ за нов самолет днес беше подобрена, но като правителство не искаме да влияем на комисията, която ще вземе това решение, каза Екатерина Захариева . „България има стремеж да модернизира армията и да подобри способностите си. В процедура сме за закупуване на нов самолет“, посочи тя. „На срещата обсъдихме какво можем да направим заедно в партньорството по отношение на отбраната. Големият брой на български военнослужещи, специализирали в САЩ, тренировъчните мисии на България и САЩ, бяха важна тема от разговора ни“, обясни Екатерина Захариева.

„Обсъждахме важни въпроси от двустранните отношения. Обединихме, се че като страни съюзници и партньори споделяме общи демократични ценности и притеснения за някои от ситуациите около нас“, каза външният министър. „Говорихме за това какво можем да направим, за да подобрим още повече нашите търговски отношения“, поясни Захариева. „Обединихме се, че въпреки ръста в търговския обмен между двете страни има още какво да се направи“, каза още тя.

Двустранните ни отношения са по-силни от всякога и непрекъснато се засилват. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан . „България е много важен партньор и приятел в региона. Ценим приятелските ни отношения“, заяви той. „Проведохме много ползотворна среща. Разгледахме различни теми, от национална сигурност до икономическите ни отношения“, обясни Джон Съливан. „Взаимоотношенията ни с България се задълбочават и са много динамични“, коментира той.

„Обсъдихме плановете за модернизация на Въоръжените сили и диверсификацията на енергийните източници“, поясни зам.-държавният секретар на САЩ. „Продължавам визитата си и утре със срещи с президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов“, посочи Съливан и допълни, че ще проведе среща и с българи, които са специализирали в САЩ и са се върнали да прилагат опита си в България.