Не се страхувам. Мисля, че е много важно да запазим спокойствие в тази ситуация. Това каза пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод разпространението на коронавируса.
 
„Доверявам се на тяхната преценка, на техните препоръки. Притеснително е наистина“, каза тя.
 
„Не съм пътувала досега с маска“, обясни министърът.
 
„Самите италиански власти също взимат мерки много хора да не се струпват на едно място“, посочи тя.
 
По отношение на огнището в Италия министърът заяви: „Препоръчваме сериозно въздържане от пътуване, освен в краен случай – за нещо  много, много важно“.
 
„Готови сме“, увери тя по отношение на взетите мерки в България. Според нея, паниката у нас се е създала от снимките на празните магазини в Северна Италия.
 
„Болниците са готови, лекарите са нструктирани, граничните власти също, постоянно актуализираме информацията“, каза Захариева.
 
Министърът призна, че има напрежение в „малката коалиция“. „Мисля, че те си говорят добре. Да, понякога има напрежение, но очаквам да изпълним мандата си. Мисля, че се успокояват нещата“, каза тя.
 
Захариева каза още, че наложената от САЩ забрана за влизане в страната на български граждани със сигурност не влияе добре на имиджа на България. „Ако ме питате дали съм щастлива от този факт - не не съм. Ако ме питате дали това е намеса във вътрешните работи – не, не е. Те имат това право“, каза тя.
 
По темата с публикациите в испанската преса, свързвани с българския премиер, тя посочи, че е добре, че има такива публикации, за да се извърши разследване и да се сложи край на спекулациите.
 
„Това претоплена манджа“, каза тя за „къщата в Барселона“ на Борисов. „Руска връзка със сигурност не мога да кажа че има. Като се види бекградундът на вестника, може да има такава връзка“, каза министърът.
 
На въпрос как работи правителството с президента, след като той свали доверието си от него, Захариева каза: „Не знам какво означава това юридически, защото президентството без министерство на външните работи няма как да работи. Не е добре, защото е хубаво външаната политика да бъде единна и координирана“.